Vezi cat ar economisi Romania prin reducerea contributiei dedicate cofinantarii

Luni, 01 August 2011, ora 15:09
1229 citiri
Vezi cat ar economisi Romania prin reducerea contributiei dedicate cofinantarii

Reducerea la 5% a cofinantarii pe care cele sase state UE trebuie sa o asigure la accesarea fondurilor UE ar putea genera economii de 714 milioane de euro in cazul Romaniei, informeaza Mediafax.

Masurile propuse ar trebui sa contribuie la relansarea economiilor care se confrunta cu cele mai mari dificultati la nivelul UE, respectiv Grecia, Irlanda, Portugalia, Romania, Letonia si Ungaria, se arata intr-un comunicat al CE.

Statele vor putea sa-si diminueze contributia in cadrul cofinantarii intr-o perioada in care bugetele nationale se confrunta cu presiuni considerabile. Contributia UE va creste la 95%, daca acest lucru va fi solicitat de unul dintre cele sase state. 

Potrivit regulilor actuale, guvernele trebuie sa contribuie cu cel putin 15% din costul unui proiect aprobat, inainte ca Bruxelles-ul sa plateasca diferenta.

In total, pentru cele sase tari implicate impactul maxim va fi de 2,9 miliarde de euro.

Pentru Grecia, masura va produce o economie de 879 milioane de euro, pentru Romania de 714 milioane de euro, Portugalia - 629 milioane de euro, Ungaria - 308 milioane de euro, Letonia - 255 milioane de euro si Irlanda - 98 milioane de euro.

"Aceste propuneri constituie un raspuns exceptional la circumstante exceptionale. Accelerarea acestor fonduri, impreuna cu programele de asistenta financiara, demonstreaza angajamentul Comisiei de a impulsiona prosperitatea si competitivitatea tarilor cel mai grav afectate in urma crizei financiare, contribuind in acest mod la un fel de «Plan Marshall» pentru redresarea economica", a afirmat presedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Comisia va cere Consiliului si Parlamentului European sa adopte propunerea, printr-o procedura legislativa accelerata, pana la sfarsitul anului in curs, pentru a permite ca proiectele foarte importante sa fie transpuse in realitate cat mai curand posibil.

"Planul nu reprezinta o finantare noua sau suplimentara, ci permite plata anticipata a unor fonduri deja alocate in cadrul politicilor UE privind coeziunea, dezvoltarea rurala si pescuitul", se arata in comunicat.

Majorarea contributiei UE ar trebui sa fie insotita de acordarea de prioritate proiectelor axate pe crestere si ocuparea fortei de munca, crearea unor centre de intreprinderi sau investitiile in infrastructura de transport. Astfel, se poate ridica nivelul executiarii si absobtiei fondurilor si se pot injecta bani suplimnetari in economie mai rapid, noteaza executivul comunitar.

Planul are caracter exceptional si va lua sfarsit cand statele membre vor inceta sa primeasca fonduri prin programele de asistenta financiara.

Propunerile Comisiei vizeaza finantarile alocate prin Fondul european de dezvoltare regionala, Fondul de coeziune, Fondul social european, Fondul european pentru pescuit, respectiv Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala.

Intentia CE privind modificarea sistemului de cofinantare a fost anuntata de Financial Times.

Cotidianul britanic noteaza ca lipsa fondurilor care trebuie asigurate de fiecare tara, coruptia si administratia necorespunzatoare sunt motive pentru care unele dintre cele mai sarace state UE nu reusesc sa acceseze banii europeni pusi la dispozitie, o situatie ciudata in spatiul comunitar, unde guvernele duc lupte grele pentru a obtine o parte cat mai mare din bugetul european.

Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
#cofinantare ue, #fonduri ue, #contributie ue, #economii , #stiri Impact