Veniturile pe camera in hotelurile europene, usoara crestere in 2008

Joi, 26 Iunie 2008, ora 14:11
1533 citiri
Veniturile pe camera in hotelurile europene, usoara crestere in 2008

Veniturile pe camera ale hotelierilor europeni au inregistrat o crestere foarte mica urcand pana in aprilie 2008 cu numai 1,1% fata de aprilie 2007, la 68 de euro, potrivit studiului STR Global HotelBenchmark, realizat in perioada aprilie 2007 - aprilie 2008, informeaza Deloitte.

"Marea Britanie si Statele Unite sunt piete foarte importante pentru Europa. Incetinirea cresterii economice, dar si intarirea monedei europene in raport cu dolarul american si lira sterlina sunt motive intemeiate pentru ca europenii sa resimta o scadere a numarului de vizitatori din aceste tari.

Totusi, turismul mondial va continua sa creasca, datorita economiilor emergente, dar si a targetarii cu succes a pietelor non-traditionale", a declarat Global Managing Partner of Tourism, Hospitality & Leisure in cadrul Deloitte, Alex Kyriakidis.


Conform studiului, printre locatiile cu performante notabile in domeniu de numara Moscova, Paris, Tel Aviv, Ankara si Instanbul. In ceea ce priveste orasele care au raportat scaderi ale venitului pe camera sunt Tallin, Baku, Dublin, Roma si Reykjavik


"Asistam la scaderi ale gradului de ocupare in Europa, semn ca oportunitatile de business se diminueaza. Cu toate acestea, este imbucurator ca in majoritatea oraselor europene, tarifele medii pe camera au inregistrat cresteri importante.

Orasele cu o economie slaba, cum este cazul orasului Roma sau Dublin au raportat cele mai mici cresteri. Mare atentie la orasele din Elvetia si Austria, care au inregistrat o redresare rapida pe segmentul hotelier in luna iunie, in conditiile in care aceste doua tari gazduiesc Campionatul European de Fotbal din 2008", a explicat Managing Partner for Hospitality la Deloitte UK, Marvin Rust.


Ankara si Instanbul au raportat cresteri de doua cifre al veniturilor pe camera disponibila (+35,4% in Ankara, la 79 de dolari, respectiv + 35,3% in Instanbul, la 151 dolari), informeaza Deloitte.


Potrivit comunicatului, Parisul a inregistrat in primele patru luni ale lui 2008 un avans considerabil al venitului pe camera (+16,6%, la 173 de euro). Datorita evenimentelor sportive pe care le-a gazduit orasul, gradul de ocupare in hoteluri a depasit pragul de 75%, in timp ce tarifele pe camera au urcat cu 10,6%, pana la valoarea de 229 euro.


"Hotelierii din Tel Aviv si Ierusalim profita in continuare de performanta din 2007, ambele orase inregistrand cresteri de doua cifre ale venitului pe camera (+20,7%, respectiv 15%). In primul trimestru din 2008, Ministerul Israelian de Turism a inregistrat o crestere de 44% a numarului de turisti, la 648.000, fata de perioada similara a anului trecut. Acest lucru a avut un impact important asupra performantei sectorului hotelier local. Este evident insa ca nu toti turistii s-au cazat in unitati hoteliere", se arata in comunicat.


In ceea ce priveste hotelurile din Rusia, conform studiului, acestea isi continua evolutia pozitiva, Moscova fiind unul din orasele cu cele mai mari venituri pe camera din Europa - 255 dolari, in pofida unei cresteri modeste a ratei de ocupare. Calculata in dolari, cresterea veniturilor pe camera este de 28,1%.


"Orasul Sankt Petersburg a inregistrat o crestere semnificativa a veniturilor pe camera (+ 35,9% in dolari), in primele patru luni ale anului. Rezultatul a fost determinat de cresterea tarifelor de cazare. Performantele impresionante inregistrate de hotelurile rusesti, la care se adauga structura impozitelor si cresterea economica semnificativa stimulata de pretul in crestere al petrolului, creeaza premisele unui avans considerabil al investitiilor straine directe in Rusia", potrivit comunicatului.


Totodata, conform datelor Deloitte, Park Plaza Hotels & Resorts, Rezidor Hotel Group si InterContinental Hotels Group se numara printre companiile care se extind in Rusia si potrivit Lodging Econometrics, in Moscova si Sankt Petersburg se deruleaza in prezent proiecte pentru constructia altor 6.148, respectiv 2.711 camere de hotel.


Referitor la orasele care au inregistrat un declin al performantelor hoteliere, Tallin a avut cea mai mare scadere a veniturilor pe camera (- 16,2%), din cauza scaderii cu 15,6% a gradului de ocupare. De asemenea, Dublin a inregistrat scaderea indicatorului cu 5,6%, in conditiile in care tarifele pe camera au avut o crestere modesta, iar gradul de ocupare a coborat cu 6,3%. Roma si Reykjavik au raportat scaderi ale venitului pe camera de 5,2%, respectiv 3,4%.


Deloitte furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in urmatoarele domenii profesionale - audit, taxe, consultanta, consultanta financiara din mai multe industrii. In Romania, serviciile grupului Deloitte sunt furnizate de catre Deloitte Audit, Deloitte Tax, Deloitte Consultanta si Reff & Asociatii, care formeaza impreuna Deloitte Romania si sunt afiliate Deloitte Central Europe Holdings Limited. Deloitte Central Europe este o organizatie regionala de entitati grupate sub denumirea Deloitte Central Europe Holdings Limited, firma membra a Deloitte Touche Tohmatsu in Europa Centrala.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...