Un milion de britanici, nevoiti sa lucreze cu norma redusa

Luni, 20 Iulie 2009, ora 12:33
1094 citiri
Un milion de britanici, nevoiti sa lucreze cu norma redusa

Aproape un milion de persoane din Marea Britanie sunt nevoite sa lucreze cu program redus pentru ca nu isi pot gasi un loc de munca cu norma intreaga, potrivit unor cifre oficiale, care arata o alta fata a impactului recesiunii asupra populatiei, potrivit The Telegraph, informeaza NewsIn.

In ultimul an, peste 250.000 de persoane care ar prefera sa lucreze cu norma intreaga au fost nevoite sa munceasca patru zile pe saptamana, sau chiar mai putin, potrivt datelor Oficiului National de Statistica.

Astfel, numarul acestora a crescut cu mai mult de o treime fata de anul trecut si arata modul in care companiile incearca sa faca fata situatiei dure, alegand sa reduca numarul orelor de lucru si nu sa concedieze in masa.

Mai multe companii mari au redus numarul orelor de lucru sau au oferit vacante prelungite, pentru a incerca sa reduca costurile.

La inceputul lunii iulie, cotidianul britanic The Daily Telehraph anuntase ca British Telecom a oferit angajatilor dreptul de a avea o vacanta a carei durata s-ar putea prelungi pana la maxim un an, daca acestia accepta reducerea salariilor cu 75%.

De asemenea, compania aeriana British Airways a cerut angajatilor sai sa lucreze cu jumatate de norma sau gratuit.

Si 86% din angajatii KPMG, cea mai mare companie de contabilitate din Marea Britanie, prezenta si pe piata din Romania, au fost de acord sa lucreze numai patru zile pe saptamana.

In acelasi timp, producatorii auto Ford si Honda le-au cerut angajatilor sa fie de acord cu reducerea orelor de munca.

Ultimele cifre publicate aratau ca, in intervalul martie-mai 2009, un numar record de 927.000 de persoane lucrau mai putin de 30 de ore pe saptamana pentru ca nu au putut sa-si gaseasca un loc de munca in regim full-time.

Astfel, numarul acestora a crescut cu o rata anuala de 38%. Unele date separate publicate saptamana trecuta au aratat ca numarul somerilor a crescut la 2,38 milioane persoane, iar economistii estimeaza ca acesta va depasi trei milioane persoane, asemenea crizei de pe piata muncii de la inceptul anilor '80 si '90.

Potrivit statisticilor publicate la finalul lunii iunie, economia Marii Britanii a inregistrat in primul trimestru din 2009 cea mai accentuata scadere trimestriala a ultimei jumatati de secol si cea mai severa din 1948, din punct de vedere anual. Astfel, produsul intern brut (PIB) al Regatului Unit s-a contractat cu 2,4% in primul trimestru din 2009 fata de trimestrul precedent.

 

#norma, #recesiune, #redusa, #someri, #vacante , #stiri Impact