UE: Va dam toti banii daca-i meritati

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 08:59
1340 citiri
UE: Va dam toti banii daca-i meritati

Europenii platesc 5 miliarde de euro pentru criza romaneasca, in cinci transe, dar numai daca Guvernul si Parlamentul indeplinesc o serie de sarcini. In trimestrul al doilea din 2010, Europa trage linie si va hotari daca mai meritam a treia transa.

Pentru a primi banii, Romania trebuie, in primul rand, sa fi terminat anul 2009 cu un deficit bugetar de 5,1% din PIB, dupa metoda europeana de calcul (ESA), la care trebuie sa se ajunga prin reducerea cheltuielilor, in special a celor de personal, si nu prin mariri de taxe.

Pentru adoptarea legii salarizarii unitare la stat, Comisia a dat termen sfarsitul lunii octombrie a anului curent. Legea trebuie sa prevada, in principal, ca salariul unui angajat la stat reprezinta cel putin 70% din castigul total luat de la institutie, iar sporurile, doar 30%, si nu 60% asa cum e acum.

Pe de alta parte, statul nu va mai avea voie sa faca angajari oricum: o institutie poate angaja un om la sapte oameni plecati.

In plus, Guvernul trebuie sa fi majorat cu 0,5 puncte procentuale contributiile la asigurarile private de pensii pana la data transei. Apoi vin doua cerinte foarte importante, cu impact major asupra finantelor publice si asupra pietei muncii: aprobarea legii responsabilitatii fiscale pana la sfarsitul anului si majorarea pensiilor in functie de inflatie, si nu de dinamica salariului mediu, cum se intampla acum.

Pe de alta parte, Comisia recomanda ca varsta de pensionare sa fie avansata, "in mod special pentru femei".

 

#conditii, #imprumut, #transe, #ue , #stiri Impact