Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE va aproba joi acordul "cer deschis" cu SUA

UE va aproba joi acordul "cer deschis" cu SUA

La doar cateva saptamani dupa ce liderii europeni au fixat un ambitios program destinat combaterii fenomenului de incalzire globala, Uniunea Europeana (UE) se pregateste sa semneze un acord in domeniul transportului aerian cu SUA, care ar urma sa sporeasca numarul persoanelor care zboara peste Atlantic, ceea ce va mari emisiile de dioxid de carbon, informeaza AP.


Ministrii Transporturilor din Uniunea Europeana se vor intalni joi pentru a aproba acordul 'cer deschis' negociat cu SUA, acord care, incepand cu data de 28 octombrie, va elimina restrictiile cu privire la rutele trans-atlantice pe care le pot oferi companiile aeriene.

In consecinta, companiile aeriene europene vor putea zbura din orice punct din UE spre orice destinatie in SUA. UE sustine ca acordul va reduce costul biletelor si va spori cu 26 milioane numarul persoanelor care vor zbura pe rutele trans-atlantice. In prezent pe aceste rute zboara aproximativ 50 milioane persoane.

Organizatia ecologista T&E (Federatia Europeana pentru Transport si Mediu) avertizeaza, insa, ca acelasi acord va spori cu 3,56 milioane tone emisiile de CO2 in atmosfera, desi UE incearca sa lupte impotriva fenomenului de incalzire globala si incurajeaza si SUA sa faca acelasi lucru. Grupul apreciaza ca acordul 'cer deschis' inlatura principalul instrument pentru reducerea emisiilor de CO2 aflat la dispozitia guvernelor, deoarece elimina taxele pe combustibil in cazul zborurilor trans-atlantice.

Desi sectorul transporturilor aeriene are o contributie mica la totalul emisiilor de gaze cu efect de sera ale UE (aproximativ trei procente), sectorul cunoaste o crestere rapida pe masura ce noi companii aeriene cu tarife reduse ofera consumatorilor de pe piata europeana cele mai scazute preturi la biletele de avion din ultimii 15 ani.

Potrivit propriilor estimari ale UE, emisiile de CO2 rezultate de pe urma zborurilor internationale cu plecare din UE vor creste cu 150 de procente in perioada 1990-2012. In schimb, referitor la impactul acordului 'cer deschis' in termeni economici, UE estimeaza ca acesta va genera beneficii de aproximativ 12 miliarde dolari in urmatorii cinci ani si va crea 80.000 de noi locuri de munca impartite in mod egal intre UE si SUA.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 993 ori