Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE se gandeste sa protejeze mai eficient economiile persoanelor fizice

UE se gandeste sa protejeze mai eficient economiile persoanelor fizice

Tarile din UE iau in considerare adoptarea primelor masuri comune concrete pentru a proteja depozitele bancare ale populatiei, in contextul crizei financiare, ridicand pragul minim al garantiei bancare in cazul unui faliment si accelerand termenele de rambursare, relateaza AFP. Ministrul spaniol al finantelor, Pedro Solbes, ca si alte multe surse diplomatice, a declarat ieri seara ca propunerile in acest sens ale Comisiei Europene vor fi discutate astazi, in cadrul reuniunii ministrilor de finante din UE la Luxemburg.


O prima runda de discutii pe aceasta tema a avut loc ieri seara la Luxemburg, la reuniunea lunara a ministrilor finantelor din zona euro, a declarat ministrul spaniol al economiei, Pedro Solbes. O optiune de discutat este cresterea sumei minime care este garantata pentru rambursare in cazul persoanelor fizice, daca banca da faliment. In prezent, legislatia europeana obliga tarile UE sa garanteze cel putin o indemnizatie de 90% din suma depozitului pana la o suma maxima de 20.000 de euro pentru fiecare client. Acest prag "ar putea fi ridicat" la 40.000 de euro, a spus Solbes, la incheierea reuniunii.


"Astazi (luni), a avut loc prima dezbatere si maine vom continua" la reuniunea extinsa a ministrilor de finante din UE, a precizat ministrul spaniol. "Sper ca va exista un acord" intre cele 27 de tari cu privire la o propunere precisa in acest sens din partea Comisiei, a adaugat el.


Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, spaniolul Joaquin Almunia, a declarat ca dezbaterile vizeaza reducerea termenului de rambursare pentru persoanele fizice, in cazul falimentului. Acest termen poate ajunge acum la cateva luni, in functie de tara. "Vom prezenta maine (marti) initiative pentru a ameliora sistemul de garantare a depozitelor", a spus el.


"Este important ca CE sa faca propuneri, asa cum va face maine, dar si ca acestea sa primeasca sustinerea unanima a statelor membre", a adaugat el, dand asigurari ca masurile luate in considerate ar avea "un impact imediat" asupra populatiei.


Cresterea sumei minime a garantiilor bancare "face parte din ideile care sunt negociate", a confirmat o sursa diplomatica europeana. "Daca nu vom ajunge la un acord pe tema unui fond european de ajutare a bancilor, ar putea fi o solutie" pentru reasigurarea persoanelor fizice, "care ar permite consolidarea armonizarii intre state", potrivit altei surse diplomatice. "Insa ar trebui ca CE sa prezinte un nou proiect de directiva" pentru a o modifica pe cea existenta, cu privire la garantarea a 20.000 euro minim, potrivit sursei citate.


Daca cele 27 de state ajung la un acord, ar fi prima masura comuna concreta adoptata de tarile UE. Pana acum, guvernele au preferat solutii nationale, dand impresia unor reactii dispersate. Tarile europene au anuntat rand pe rand garantii nelimitate sau cresterea plafonului de garantare in cazul conturilor bancare ale persoanelor fizice, pentru a evita panica in randul deponentilor, ceea ce ar duce la prabusirea sistemului bancar deja fragil.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1344 ori