UE reduce la jumatate taxa perceputa la importul de aluminiu neprelucrat, la 3%

Miercuri, 04 Aprilie 2007, ora 13:40
1086 citiri

Statele din Uniunea Europeana au ajuns, marti, la un compromis in legatura cu diminuarea taxei vamale percepute la importul de aluminiu neprelucrat, care va fi injumatatita la 3%, a declarat un diplomat european, citat de Reuters.

"Am convenit asupra reducerii taxei vamale", a spus diplomatul.

Noua taxa urmeaza sa fie reanalizata peste trei ani, cand va fi raportata la conditiile respective de piata.

Un purtator de cuvant al statului german, care detine presedintia semestriala a comunitatii europene, nu a confirmat informatiile, precizand ca discutiile continua.

Masura de reducere a taxei de import va intra in vigoare odata cu publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, dupa ce s-a decis ca aplicarea retroactiva a tarifului ar crea dificultati companiilor mici, a mai spus diplmatul european.

Ambasadorii statelor membre ale blocului comunitar trebuie sa semneze acordul, inainte ca acesta sa fie adoptat oficial de reprezentantii ministeriali.

Comisia Europeana a propus anterior implementarea retroactiva a masurii de injumatatire a taxei vamale, de la 1 ianuarie 2007, inainte de eliminarea integrala, programata pentru anul 2009, dar aceasta varianta s-a confruntat cu opozitia mai multor tari.

Reducerea tarifelor a fost solicitata de noii membri ai comunitatii europene, precum Polonia si Cehia, unde companiile locale au fost obligate sa plateasca sume mai mari pentru importurile de materii prime din Rusia si Ucraina decat in perioada premergatoare aderarii.

In acest timp, mai multi membri vechi ai blocului european, inclusiv Germania, si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu impactul masurii de reducere a taxelor vamale la importul de aluminiu asupra companiilor locale de profil.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)