UE acorda Rusiei un ajutor nerambursabil pentru incendii

Joi, 19 August 2010, ora 15:35
1049 citiri
UE acorda Rusiei un ajutor nerambursabil pentru incendii

Comisia Europeana a deblocat un ajutor nerambursabil in valoare de 89.589 de euro pentru a ajuta Rusia sa faca fata consecintelor incendiilor de padure, care, potrivit unor estimari, au produs pagube in valoare de apoximativ 12 miliarde de euro, relateaza publicatia electronica EUObserver, citata de Mediafax.

Ajutorul va fi utilizat de Crucea Rosie pentru a achizitiona paturi, detergenti, vesela de unica folosinta, truse de igiena si portii de hrana pentru 1.700 de familii din zone rurale aflate in regiunile Voronet, Belgorod, Ivanovo, Kirov, Nijni Novgorod si Moscova, a anuntat miercuri, intr-un comunicat, o delegatie a Comisiei, aflata in vizita la Moscova.

Un oficial al Uniunii la Moscova a declarat ca acest ajutor nerambursabil face parte dintr-un fond international mai mare, destinat eforturilor Crucii Rosii, si ca suma respectiva a fost solicitata in mod expres, ca ajutor nerambursabil.

Un purtator de cuvant al Comisiei a declarat, la Bruxelles, ca suma va fi utilizata, de asemenea, pentru finantarea unor unor vacante de odihna pentru copii si pompieri, in afara Rusiei.

"Va pot asigura ca ajutorul este foarte binevenit", a declarat ea cu privire la suma mult prea mica, in comparatie cu granturile obisnuite, de milioane de euro.

Comisarul pentru Ajutoare, Kristalina Gheorghieva, a declarat miercuri ca Rusia a preferat sa primeasca ajutoare la nivel bilateral , din partea statelor Uniunii, citand Italia, Franta, Bulgaria si Polonia, intre tarile care au trimis avioane si pompieri pentru a participa la lupta impotriva incendiilor.

Ministrul rus pentru Situatii de Urgenta, Serghei Soigu, "a incurajat Uniunea sa acorde ajutoare in partea mai usoara (a eforturilor), oferind locuri de vacanta pentru copii si pompieri, iar eu am dat curs acestui indemn", a declarat ea.

Incendiile din Rusia par sa scada in intensitate, in contextul racirii vremii.

"In aceasta dimineata exista fum la periferia Moscovei. dar nu provenea de la incendii.

Era un tip diferit de fum", a declarat un oficial din cadru misiuniunii UE la Moscova.

Autoritatile ruse au inceput sa evalueze impactul economic al dezastrului.

Datele preliminare arata ca Produsul Intern Brut (PIB) al Rusiei va scadea, in 2010, cu aproximativ 12 miliarde de euro, afirma publicatia. 

#ajutor, #euro, #rusia, #ue , #stiri Impact