Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ucraina a inceput din nou lucrarile la Canalul Bastroe

Ucraina a inceput din nou lucrarile la Canalul Bastroe

Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a luat nota de informatiile recente de presa privind reluarea de catre Ucraina a lucrarilor la canalul navigabil de mare adancime A"Dunare-Marea NeagraA" pe bratele Bastroe si Chilia ale Dunarii.

In acest context, Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a solicitat Partii ucrainene sa confirme sau infirme in cel mai scurt timp posibil veridicitatea acestor informatii. In solicitarea transmisa partii ucrainene, Ministerul si-a exprimat speranta ca autoritatile ucrainene vor actiona in spirit european in abordarea proiectului Bastroe, respectandu-se intelegerile stabilite la nivel inalt potrivit carora problemele delicate, in suspensie in relatia bilaterala, vor fi analizate in vederea identificarii unor solutii in conformitate cu dreptul international, legislatia internationala, standardele si valorile europene si cu luarea in considerare a recomandarilor organizatiilor internationale la care cele doua state sunt parti.

Partea romana a subliniat faptul ca, in abordarea problemei Bastroe, trebuie avute in vedere mecanismele legale internationale aflate in curs de derulare, inclusiv Comisia de Ancheta Internationala constituita in baza prevederilor Conventiei de la Espoo din 1991 privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier. Astfel, orice decizie cu privire la oportunitatea continuarii lucrarilor la canalul ucrainean A"Dunare-Marea NeagraA" va trebui sa fie adoptata in deplina conformitate cu concluziile Comisiei de Ancheta Internationala care vor fi elaborate in prima parte a anului 2006, precum si in concordanta cu prevederile rezolutiilor si recomandarilor adoptate de organizatiile internationale pe problema Bastroe care au solicitat stoparea trecerii la executarea fazei a doua a proiectului si evaluarea atat a impactului de mediu produs de prima faza, cat si a impactului potential al unei eventuale treceri la faza a doua.

Totodata, apreciind ca intensificarea dialogului bilateral ar putea fi de natura sa contribuie la mai buna solutionare a unor aspecte legate de proiectul canalului Bastroe, partea romana a solicitat partii ucrainene reluarea in cel mai scurt timp posibil a lucrarilor grupului de lucru ad-hoc pe probleme de mediu, transporturi si frontiera, a carui ultima sesiune a avut loc in aprilie 2005 la Tulcea.

In cursul anului 2005, structurile si organizatiile internationale de mediu s-au exprimat cu deosebita claritate in sensul suspendarii de catre Guvernul Ucrainei a lucrarilor la canalul Bastroe pana la elaborarea unui studiu complet de impact al proiectului ucrainean asupra mediului inconjurator si pana cand concluziile acestui studiu vor fi respectate.

In acest sens, pot fi mentionate recomandarea adoptata in luna mai 2005 de catre Reuniunea Statelor Parti la Conventia de la Aarhus privind Accesul la Informatie, Participarea Publicului la Procesul de Luare a Deciziilor si Accesul la Justitie pe Probleme de Mediu, rezolutia Comitetului Patrimoniului Mondial al UNESCO adoptata in iulie 2005 la Durban (Africa de Sud), recomandarea adoptata in octombrie 2005 de Adunarea Statelor Parti la Conventia de la Ramsar privind zonele umede de importanta internationala, decizia din decembrie 2005 a Comitetului Permanent al Conventiei de la Berna privind conservarea vietii salbatice in Europa, precum si pozitia exprimata recent de Parlamentul European cu prilejul adoptarii Rezolutiei privind evaluarea pregatirii Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana. Ministerul Afacerilor Externe va informa opinia publica in legatura cu raspunsul Partii ucrainene la solicitarile adresate si va continua sa monitorizeze modul in care Ucraina respecta prevederile dreptului international aplicabil in abordarea problemei Bastroe.

AMOS News Agentie independenta de presa

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 934 ori