Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

TVA de 5% la alimentele de baza a trecut de Senat

TVA de 5% la alimentele de baza a trecut de Senat
Daca legea initiata de PSD va fi votata si la Camera Deputatilor, un kilogram de carne ar trebui sa coste 10,50 lei, in loc de 12 lei. Un proiect de lege initiat de cinci senatori PSD, act normativ care vizeaza reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza (paine, carne, lapte si ulei vegetal) a fost adoptat ieri in Senat. In acelasi timp, pentru a compensa pierderile bugetare, a fost aprobata cresterea accizelor la produsele de lux si la tigarete. in legea initiata de Ilie Sarbu, Petre Daea, Doina Silistru, Liliana Tomoioaga si Ster Sever este prevazuta si neimpozitarea pensiilor mai mici de 1.500 de lei.

Acciza pentru tigarete va creste de la 50 euro/1.000 de tigari - iulie 2007 la 65 euro in 2008, 75 euro in 2009 si 85 euro in 2010, cu circa 20% mai mult decat este prevazut acum in Codul Fiscal.

Cresterea se aplica si celorlalte produse din tutun. De asemenea, este prevazuta o crestere a accizelor la 50% pentru iahturi, nave si ambarcatiuni pentru agrement (cu sau fara motor), avioane si elicoptere de uz privat.
Singura reducere a accizei prevazuta de proiectul de lege este cea aplicata armelor de vanatoare. in acest caz, acciza ar urma sa scada de la 100% la 60%. Valoarea accizei la confectiile din blanuri naturale va fi de 60%, la articolele din cristal - 55%, la bijuteriile din aur - 25%, iar la produsele de parfumerie - 40%.

Puiu Hasotti (PNL) a fost alaturi de PSD

Actul normativ a starnit dezbateri aprinse printre senatori, fiind adoptat in final cu 44 de voturi "pentru", 16 "impotriva" si 15 abtineri. Daca, in prima instanta, liberalii au anuntat ca nu vor sustine proiectul de lege, asumandu-si pozitia guvernului, in cele din urma liderul PNL Puiu Hasotti s-a declarat alaturi de initiativa PSD. Senatorul PSD Ilie Sarbu a acuzat faptul ca, in prezent, se inregistreaza o crestere galopanta a preturilor la alimente.

El a mai facut referire la o directiva a Uniunii Europene, care ofera posibilitatea mai multor cote reduse de TVA, dar nu mai mici de 5%. Sarbu a dat exemplul altor state europene (Italia, Irlanda, Spania, Cehia, Lituania si Polonia) care aplica o taxa pe valoarea adaugata cuprinsa intre 0% si 5% pentru o parte dintre alimente.
Alaturi de PSD s-au aflat si conservatorii, care au mai avut initiative pentru reducerea TVA. De partea cealalta, democratliberalii, in frunte cu senatorul Radu Berceanu, au anuntat ca nu vor vota.

Berceanu a motivat ca reducerea TVA nu va duce neaparat la reducerea preturilor, ci la cresterea profiturilor producatorilor si intermediarilor. Prezent la dezbaterile din plenul Senatului, secretarul de stat Catalin Doica a sustinut ca impactul bugetar nu ar putea fi sustinut. Acesta s-ar ridica la circa 200 de milioane de lei, cu toate ca legea prevede masuri pentru compensarea pierderilor de la buget.

<a href=http://evz.ro/articole/detalii-articol/393729/TVA-de-5-la-alimentele-de-baza-a-trecut-de-Senat/ target=_blank>Evenimentul Zilei</a>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1109 ori