Topul intrebarilor care se pun la interviul pentru angajare si de ce

Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 08:44
8370 citiri
Topul intrebarilor care se pun la interviul pentru angajare si de ce

La urmatorul interviu de angajare ti se vor pune unele intrebari dificile, iar raspunsul tau va determina daca primesti sau nu jobul. Sa stii de ce intervievatorul pune o anumita intrebare este primul pas in determinarea modului in care sa raspunzi la aceasta.

Care sunt punctele forte si slabiciunile tale?

De ce intreaba: Vor sa stie ce aduci cu tine si cum poti raspunde la aceasta intrebare, considerata de unii ca fiind o intrebare-capcana.

Gaseste o modalitate de a-ti sublinia punctele forte, exemplificandu-ti realizarile din trecut. Daca vor sa afle mai multe puncte forte, asigura-te ca oferi cel putin 2-3. Concentreaza-te pe exemple legate profesia ta, care au avut un impact pozitiv asupra companiei la care ai lucrat in trecut. Punctele tale slabe ar trebui, de asemenea, sa fie transformate in ceva pozitiv, scrie canadajobs.com. Povesteste cum ai depasit o slabiciune, aratand in ce punct ai realizat ca aceasta exista si subliniaza ca acum, pentru ca ai facut niste schimbari rationale pentru a-ti dezvolta abilitatile, a devenit un punct forte.

Preferi sa lucrezi singur sau sa faci parte dintr-o echipa?

De ce intreaba: Vor sa afle daca poti lucra nesupravegheat si daca te intelegi bine cu ceilalti.

Gaseste o cale de a demonstra ca le poti face pe ambele cu succes. Ofera exemple pentru a ilustra cat succes ai cand lucrezi singur si in cadrul unei echipe. Arata cat esti de independent, dar te descurci de minune si cand lucrezi cu altii in cadrul unui proiect. Aratand intervievatorului ca ai capacitatea de a te adapta, acesta va sti ca esti un angajat flexibil, chiar daca situatia profesionala se poate schimba.

De ce ai plecat de la ultimul loc de munca?

De ce intreaba: Vor sa stie cu adevarat.

Gaseste un mod creativ de a le spune adevarul. Nu vrei sa minti. Insa poti sa fii diplomat si profesionist si tot sa iesi basma curata. Unele raspunsuri bune (daca sunt adevarate) sunt “Am plecat pentru a cauta un job care sa-mi ofere mai multe provocari, unde sa-mi folosesc pe deplin abilitatile,” “Compania a fost restructurata si jobul meu nu a mai fost disponibi”. Ambele raspunsuri dau o nota pozitiva demisiei tale. Incearca sa procedezi la fel, folosind motivul tau real.

Ce crezi ca presupune acest job?

De ce intreaba: Vor sa stie daca te-ai documentat.

Sa speram ca te-ai documentat si ca vei putea sa le dai o definitie completa a jobului. Nu cita direct din fisa de post, pentru ca oricine poate face asta. Incearca sa interpretezi ceea ce scrie in aceasta si sa iti dai seama de ce abilitati ai nevoie. Ulterior, arata-le cum aptitudinile tale sunt perfecte pentru acest job.

Cum te-a pregatit fostul job pentru acesta?

De ce intreaba: Vor sa stie care iti sunt abilitatile si cum iti aplici cunostintele. De asemenea, vor sa afle si de cat training vei avea nevoie.

Spune-le exact ce vor sa afle. Arata-le cum experienta si aptitudinile tale sunt cele mai potrivite pentru jobul oferit de ei. Daca acest job este foarte asemanator cu ultimul tau loc de munca, demonstreaza-le, explicandu-le ca ai trainingul necesar pentru a face fata acestui job.

Cu asiguranta ti se vor pune mult mai multe intrebari. Sa stii sa raspunzi la ele presupune sa cunosti motivul pentru care esti intrebat. Astfel, te poti pregati mai bine si vei putea raspunde intr-un mod care te proiecteaza ca fiind candidatul ideal.

4 intrebari pe care sa le pui la interviu de angajare

La finalul oricarui interviu de angajare, ar trebui sa ai cateva intrebari pe care sa le pui intervievatorului, despre companie sau jobul oferit. Gandeste-te la intrebari al caror raspuns te intereseaza cu adevarat. Asigura-te ca intrebarile sunt relevante si legate de companie sau postul disponibil.

Daca nu iti trece nici o intrebare prin minte, iara cateva exemple de intrebari pe care le poti pune si de ce ar trebui sa le pui.

Cum este sa lucrezi in acest mediu? Care este cultura organizationala?

Vrei sa lucrezi pentru o companie care are aceleasi valori ca si ale tale. De asemenea, vrei sa afli cum sunt tratati angajatii. Aceasta intrebare este un mod nemaipomenit de a-ti face o idee asupra companiei, prin intermediul intervievatorului. Daca nu obtii o reactie pozitiva, considera ca este un semn.

Imi puteti descrie o zi obisnuita sau tipica pentru acest job?

Raspunsul la aceasta intrebare iti va defini mai clar postul. Iti vei face o idee asupra timpului de lucru si asupra sarcinilor pe care va trebui sa le indeplinesti. De asemenea, te poate ajuta sa te decizi daca vrei cu adevarat jobul.

Cum priviti evolutia acestui post?

Aceasta intrebare iti va oferi o idee asupra rolului pe care il vei avea in companie si asupra posibilitatilor de promovare. Daca esti in cautarea unui job care sa-ti ofere posibilitati de dezvoltare, vei dori sa afli raspunsul la aceasta intrebare. De asemenea, trebuie sa stii daca postul nu este menit sa evolueze in timp.

Cat de curand considerati ca veti decide angajarea?

Aceasta intrebare este perfecta pentru finalul interviului. Iti ofera un interval de timp in care sa-ti planuiesti telefoanele de follow-up si o idee asupra momentului cand e cazul sa mergi mai departe. Este important sa stii cand te pot angaja, deoarece este posibil sa ai si alte oferte de lucru si trebuie sa le poti evalua in cunostinta de cauza.

Punand intrebari la un interviu de angajare este ocazia ta de a obtine o viziune asupra companiei si asupra jobului. De asemenea, astfel pari interesat de postul oferit, lucru extrem de important pentru angajator.

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#angajare, #angajator, #cariera, #interviu, #intrebari, #job , #stiri Impact