Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Supraincalzirea economiei - un pericol pentru Romania

Supraincalzirea economiei - un pericol pentru Romania

Cresterea salariilor si creditelor neguvernamentale ar putea duce, in 2007, la presiuni inflationiste si, implicit, la supraincalzirea economiei romanesti, se arata in Raportul periodic UE8+2 al Bancii Mondiale.

'Anul 2007 va aduce o noua runda de reglementari privind cresterea preturilor pentru cele mai multe tari UE8+2, impactul asupra inflatiei urmand a fi probabil cel mai pronuntat in Ungaria, Republica Ceha, Estonia, Lituania si Romania, ' a declarat joi, intr-o videoconferinta, economistul Bancii Mondiale si autorul coordonator al raportului, Thomas Blatt Laursen.

Pe de alta parte, in opinia acestuia, scaderea drastica a preturilor la petrol din ultima vreme ar putea contribui la amortizarea presiunilor inflationiste in 2007.

Politicile fiscale din regiune au fost in general pro-ciclice in 2006, iar situatia nu pare sa se schimbe prea mult in acest an, a adaugat acesta.

Laursen a explicat ca deprecierea monedelor nationale din lunile mai si iunie 2006 a generat tensiuni legate de cresterea ulterioara a preturilor, in special in Ungaria. Ajustarea preturilor administrative si cresterea impozitelor indirecte armonizate cu UE au accentuat presiunile inflationiste in mai multe tari din regiune.

Conform raportului, cresterea reala a Produsului Intern Brut s-a consolidat in regiune, in Polonia, Slovacia si Romania, iar performanta a continuat sa se imbunatateasca in a doua jumatate a anului.

Statele Baltice, Slovenia, Bulgaria si Romania, au inregistrat o rata a cresterii mai ridicata decat in anul precedent, in pofida aprecierii monedelor nationale fata de euro si, mai ales, fata de dolarul american in mai multe tari, precum si in pofida cresterii economice moderate din zona euro, mentioneaza Raportul.

In acest timp, preturile la petrol au continuat sa scada considerabil din septembrie pana la inceputul anului 2007. Cresterea economica s-ar putea incetini in multe dintre noile state membre, in anul 2007, din cauza incetinirii in zona euro, iar PIB-ul se va apropia astfel mai mult de potential, previzioneaza Banca Mondiala.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 959 ori