Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Succesul introducerii pensiilor private depinde de impactul campaniei de informare

Succesul introducerii pensiilor private depinde de impactul campaniei de informare

Succesul introducerii pensiilor facultative va fi unul limitat in primii ani de functionare, pentru ca numerosi angajati si o parte din angajatori nu sunt constienti de avantajele acestui sistem, a declarat, miercuri, presedintele ING Asigurari de Viata, Bram Boon."Pentru mine este clar ca trebuie sa suplimentam eforturile pe partea de comunicare atat in randul salariatilor, cat si in randul companiilor. Poate ca si Guvernul isi va asuma raspunderea de a sustine o campanie de informare in randul populatiei", a adaugat Boon, prezent la conferinta "Pensiile private - consolidarea unei noi piete", organizata de Finmedia.

El a apreciat deschiderea oficialilor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) la discutiile cu reprezentantii companiilor de asigurari. "Totusi, exista situatii cand se discuta ceva, se ajunge la o concluzie, dar dupa publicarea actelor normative observam ca nu se respecta ce s-a hotarat anterior", a spus Boon.

Reprezentantul ING Asigurari de Viata a atras atentia ca Parlamentul nu se implica intr-o maniera care sa arate ca sistemul de pensii private reprezinta o prioritate pentru Romania. "Pana cum nu prea am vazut ca Parlamentul sa isi ia in serios rolul de controlor al activitatii CSSPP", a mai spus Boon.

Presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), Mihai Seitan, a afirmat ca sistemul de pensii private "a intrat in linie dreapta" si ca in anul 2007 va fi inceputul unei noi industrii in Romania.

"Au trecut aproape zece ani de cand au inceput discutiile privind trecerea la sistemul privat de pensii. Daca startul acestui sistem ar fi avut loc in urma cu patru ani, deficitul creat s-ar fi ridicat la un miliard de euro, comparativ cu doua miliarde de euro in prezent. Pe de alta parte, Romania are posibilitatea sa nu repete greselilor altor state care au inceput mai devreme reforma sistemului de pensii de stat", a spus Seitan.

Reforma sistemului de pensii are in vedere dezvoltarea segmentului de fonduri private prin transferul treptat al unei parti din contributiile platite de salariati pentru asigurarile sociale, prin sistemul public de pensii.

Programul se va realiza in doua etape, si anume pensiile obligatorii administrate privat - pilonul II si pensiile private facultative - pilonul III.

Fondurile de pensii facultative vor incepe sa functioneze, cel mai probabil, la 1 ianuarie 2007, iar fondurile de pensii administrate privat ar putea deveni functionale la mijlocul anului viitor. Guvernul a aprobat in acest an un proiect de modificare a Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat. Proiectul se afla in dezbatere la Senat si urmeaza sa treaca prin Camera Deputatilor.

Potrivit proiectul de modificare a Legii 411, persoanele in varsta de pana la 35 de ani, asigurate in sistemul public de pensii, vor participa obligatoriu la un fond de pensii administrat privat.

Pentru persoanele in varsta de pana la 45 de ani care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii, contributia la un fond de pensii administrat privat ramane facultativa.

Campania de informare la nivel national privind noua configuratie a sistemului de pensii va incepe dupa ce proiectul de modificare a legii va fi adoptat de Parlament.

Mediafax

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 791 ori