SUA, trezita din VISUL AMERICAN

Marti, 12 Iulie 2011, ora 17:37
2003 citiri
SUA, trezita din VISUL AMERICAN

Marea Recesiune a tulburat "visul american", punandu-si amprenta pe multe sectoare ale economiei si determinand atat o rata ridicata a somajului, o prabusire a pietei imobiliare, cat si o crestere a preturilor la alimente. Insa vestile nu sunt atat de rele, spun expertii. Americanii au iesit din recesiune cu noi seturi de valori, mult mai precauti si mult mai responsabili. 

Majoritatea americanilor considera ca ultimii ani de criza au reprezentat un apel la trezire a Americii.

Cu toate ca recesiunea a avut un impact atat financiar,  cat si emotional asupra populatiei, trei din cinci americani sunt optimisti cu privire la viitor.

In urma unui studiu realizat de grupul financiar Sun America, opt din zece americani spun ca isi gestioneaza cu mai multa prudenta finantele. In plus, americanii declara ca au invatat cateva lectii importante in ceea ce priveste economiile, investitiile precum si pregatirea pentru varsta pensionarii.

"Recesiunea a zguduit opinia publica americana si i-a determinat pe oameni sa se gandeasca mai serios la viitorul lor. Criza a trasat cursul economiei si i-a transformat pe americani in cetateni responsabili", a declarat Ken Dychwald, CEO AgeWave.

Doua treimi din cele 1001 persoane chestionate au precizat ca prefera investitiile care includ randamente garantate. Americanii au devenit mai atenti la produsele financiare si isi doresc siguranta financiara.

Protejarea activelor financiare este de 5 ori mai importanta decat asumarea de riscuri care le-ar putea aduce castiguri substantiale.

O "mostenire" durabila

Modificarile care au avut loc in veniturile americanilor au trasat noi obiceiuri de cheltuieli.

"Recesiunea a schimbat o generatie. Vom vedea o schimbare reala, cuantificabila, la fel ca cea de dupa Mare Depresiune", a precizat Mark Vitner, economist Wells Fargo.

"Inainte de recesiune, zeci de milioane de americani isi cheltuiau banii fara nicio retinere, fara a economisi nici macar un cent. Traiau intr-o lume fantastica si isi imaginau o batranete minunata, fara griji. Astazi, oamenii incearca sa potriveasca realitatea la visul lor" , spun analistii.

81% din americanii chestionati au declarat ca au invatat lectii importante cu privire la varsta pensionarii in ultimii ani de recesiune.

Acestia intentioneaza sa lucreze mai mult, sa economiseasca mai multi bani, sa cheltuiasca mai putin si sa fie mai disciplinati cu finantele lor.

Americanii nu mai vor sa iasa la pensie

Multi si-au amanat decizia de pensionare cu 5 ani. Doua treimi dintre americanii chestionati spun ca si-ar dori sa ramana in campul muncii, iar cei care trebuie sa iasa la pensie spun ca vor sa-si ia de lucru si ca pensionari.

Potrivit experitilor, populatia americii a capatat viziuni mai realiste si mai pragmatice asupra vietii. Acum, majoritatea se gandeste la varsta pensionarii ca la o perioada pentru noi oportunitati si prioritati.

Intrebati de ce vor sa lucreze cand vor iesi la pensie, americanii au spus ca mai degraba de placere, decat pentru bani.

Analistii se asteapta sa apara din ce in ce mai multe servicii financiare pentru planificarea perioadei de pensionare, intrucat americanii vor sa economiseasca bani pentru parinti, copii dar si pentru nepoti. Aproape jumatate dintre americanii cu varste peste 55 de ani au declarat ca vor sa asigure asistenta financiara pentru copii si nepoti.

Studiul mai arata ca multi americani au simtit impactul recesiunii.

Doar o treime din cei chestionati au precizat ca veniturile lor au revenit la valoarea de dinaintea recesiunii, iar aproape jumatate spun ca au salarii mai mici decat inainte de criza.

Cu toate ca majoritatea americanilor au ramas optimisti cu privire la viitor, acestia simt ca nivelul lor de securitate a scazut dramatic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie sua, #pensionare american, #recesiune sua, #sondaj sun america, #sua, #varsta pensionare, #vis american , #stiri Impact