SUA si Marea Britanie risca sa fie retrograde de Moody's

Luni, 15 Martie 2010, ora 14:45
1593 citiri
SUA si Marea Britanie risca sa fie retrograde de Moody's

Statele Unite si Marea Britanie sunt mult mai aproape de a-si pierde ratingul de varf 'AAA', in contextul in care costurile datoriilor au crescut, a anuntat agentia de evaluare financiara Moody's, citata de Bloomberg, transmite NewsIn.

Guvernele celor doua tari trebuie sa-si reduca datoriile fara sa afecteze cresterea prin reducerea prea brusca a stimulilor fiscali, a declarat Pierre Cailleteau, director in cadrul Moody's.

Potrivit estimarilor agentiei de rating, Statele Unite vor plati in acest an pentru costurile legate de datorii cel mai mare procent din venituri dintre tarile notate cu 'AAA', cu exceptia Marii Britanii, si vor cheltui chiar mai mult decat Marea Britanie in perioada 2011-2013, arata un raport Moody's.

"Ne asteptam ca situatia ratingurilor sa se deterioreze in continuare inainte sa inceapa sa se stabilizeze. (...) Povestea nu se va sfarsi la finalul anului. Exista un fenomen de inertie in ceea ce priveste deteriorarea calitatii ratingurilor", a spus Cailleteau.

Guvernul american va cheltui in acest an circa 7% din venituri pentru administrarea datoriilor, iar nivelul va creste la 11% in 2013, potrivit estimarilor bazate pe o revenire economica moderata, pe ajustari fiscale in ton cu planurile guvernamentale si pe o crestere treptata a dobanzilor.

Potrivit celui mai pesimist scenariu, ce prevede o crestere lenta, ajustari mai reduse si un impact mai mare al dobanzilor, Statele Unite vor plati 15% din venituri pentru dobanzi, peste limita de 14% ce prevede retrogradarea la un calificativ 'AA', a anuntat Moody's.

Marea Britanie ar putea plati 7% din venituri in acest an si 9% in 2013
, nivelul urmand sa avanseze la aproape 12% in scenariul cel mai pesimist, a anuntat Moody's.

Costurile de finantare de peste 10% scot o tara din categoria AAA, intr-o marja de redresare a datoriilor, a carei marime depinde de capacitatea si de disponibilitatea tarii de a-si reduce datoriile prin majorarea taxelor si reducerea cheltuielilor. Statele Unite au o marja de 4 puncte procentuale, in timp ce Marea Britanie are o marja de 3 puncte procentuale.

#sua, #marea, #britanie, #moodys, #rating , #stiri Impact