SUA au revizuit datele privind cresterea economica in trimestrul al patrulea

Vineri, 26 Februarie 2010, ora 16:20
1636 citiri
SUA au revizuit datele privind cresterea economica in trimestrul al patrulea

Economia americana a crescut in trimestrul al patrulea mai rapid decat a fost estimat initial, a anuntat, vineri, Departamentul Comertului, revizuind datele privind avansul economic pentru ultimele trei luni ale anului la 5,9%, de la 5,7%. 

Cresterea Produsului Intern Brut (PIB) din ultimul trimestru ramane, insa, cea mai rapida incepand cu trimestrul al treilea din 2003.

In perioada iulie-septembrie, activitatea economica din SUA a avansat cu 2,2%.

Analistii consultati de Reuters se asteptau ca Departamentul Comertului sa nu modifice datele anuntate anterior.

In pofida recuperarii solide a economiei in trimestrul al patrulea din 2009, dupa ce mai grava criza dupa cea din anii '30, datele disponibile pentru primele luni din 2010 indica o incetinire a ritmului.

Excluzand impactul stocurilor, economia americana a crescut doar cu 1,9% in trimestrul al patrulea, comparativ cu prima estimare de 2,2%.

Stocurile companiilor au scazut doar cu 16,9 miliarde de dolari, comparativ cu 33,5 miliarde de dolari cat se considera initial, insa au contribuit la avansul PIB cu 3,88 puncte procentuale.

Acesta este cea mai mare contributie din ultimii 23 de ani.

Pentru intreg anul 2009, Departamentul Comertului a mentinut datele initiale privind contractia economiei cu 2,4%, cel mai mare declin din 1946, primul an dupa Al Doilea Razboi Mondial. 

#sua, # crestere, # economica , #stiri Impact