Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Statul reformeaza de sistemul de asistenta sociala cu 500 mil euro de la Banca Mondiala

Statul reformeaza de sistemul de asistenta sociala cu 500 mil euro de la Banca Mondiala

Banca Mondiala anunta ca a aprobat acordarea unui imprumut de 500 de milioane de euro pentru sprijinirea programului de asistenta sociala din Romania, prin consolidarea performantei manageriale, imbunatatirea echitatii si eficientei administrative si reducerea erorilor si a fraudelor, precizeaza Mediafax.

"Consiliul de Directori Executivi al Bancii Mondiale a aprobat proiectul de modernizare a sistemului de asistenta sociala, de 500 milioane euro. Prin acest proiect, Banca Mondiala intra in parteneriat cu Romania pentru a sustine implementarea strategiei de reforma a asistentei sociale adoptata de Guvern in martie 2010", se arata intr-un comunicat transmis vineri dimineata de BM.

Obiectivul proiectului este de a imbunatati performantele sistemului de asistenta sociala prin consolidarea managementului, imbunatatirea echitatii si eficientei administrative si reducerea erorilor si fraudelor.


Proiectul se va concentra in principal pe programele guvernului care tintesc familiile cu venituri mici si grupurile sociale vulnerabile, precum persoanele cu dizabilitati, parintii singuri, familiile de romi si saracii din mediul rural, care vor beneficia in urma unei mai bune focalizari in sistem, primind o pondere mai mare din ajutoarele sociale.


Ponderea fondurilor de asistenta sociala directionate catre cei mai saraci 20% dintre locuitori este proiectata la 45% in 2014, de la 37,7% in 2009, noteaza BM in comunicat.


"Guvernul Romaniei a lansat un program ambitios si cuprinzator de reforma a asistentei sociale. Banca Mondiala considera bine-venita oportunitatea de a colabora cu Guvernul la implementarea acestui program.


Am proiectat impreuna o abordare inovativa pentu a atinge aceste obiective, prin furnizarea de sprijin financiar odata ce fiecare dintre 20 de rezultate bine definite va fi obtinut in programul de reforma al Guvernului pentru aceasta zona cheie", a declarat in comunicat Peter Harrold, country director pentru Romania in cadrul BM.


Institutia financiara noteaza ca costul fiscal al asistentei sociale a crescut, in perioada 2005-2010, de la 1,5% din PIB la 2,9% din PIB.


"Implementarea strategiei de reforma a asistentei sociale va aduce costul fiscal al programelor in linie cu nivelul din alte noi state membre UE si va contribui la sustenabilitatea fiscala a cheltuielilor de protectie sociala. Economiile vor sustine obiectivele de crestere si convergenta prin eliberarea de resurse din programele de asistenta sociala care nu isi atingeau scopurile declarate si transferarea acestor resurse pentru o mai buna tintire a persoanelor nevoiase", se spune in comunicatul BM.


Astfel, costurile administrative si private asociate cu sistemul de asistenta sociala vor scadea cu 15% din valoarea de baza.


BM anticipeaza ca proiectul va avea un impact pozitiv asupra pietei fortei de munca.


"Romania are un numar mare de adulti apti de munca pe asistenta sociala, care nu sunt in angajare, educare, training sau au dizabilitati, numar estimat la 1,8 milioane. Acestia reprezinta 22% din beneficiarii de asistenta sociala din randul populatiei active.


Masurile de asistenta sociala planificate vor oferi stimulente mai puternice pentru munca pentru unii adulti din acest grup, prin reducerea ratei marginale de taxare pe castiguri pentru beneficiul de crestere a copilului, reducerea duratei de acordare a ajutorului de crestere a copilului la un an pentru cei cu venituri ridicate si cresterea bonusului de revenire la munca, prin eliminarea persoanelor cu «false» dizabilitati care ar putea lucra dar traiesc din ajutoare si prin introducerea de cerinte mai solide de munca si activare in cazul programului venitului minim garantat", se arata in comunicat.


Proiectul de 500 milioane euro aprobat vineri de BM este un imprumut de investitii pe trei ani, care sustine programul de asistenta sociala al Guvernului, estimat la 5,5 miliarde euro, conchide BM.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1116 ori