Statele UE, verificate la stocarea datelor

Luni, 18 Aprilie 2011, ora 11:25
1676 citiri
Statele UE, verificate la stocarea datelor

Comisia Europeana va evalua aplicarea de catre statele membre a directivei referitoare la stocarea datelor, potrivit NewsIn. In Romania, legea aferenta, a fost declarata neconstitutionala in 2009 si nu a fost inlocuita intre timp.

Raportul in cauza evalueaza impactul asupra operatorilor si consumatorilor avut de directiva 2006/24/EC privitoare la pastrarea datelor generate sau prelucrate in legatura cu furnizarea serviciilor de comunicatii electronice accesibile publicului.

La mai mult de trei ani de la intrarea in vigoare a directivei, este esential sa fie luate in considerare ultimele evolutii din domeniul tehnologiei comunicatiilor electronice, precum si statisticile obtinute de Comisia Europeana. Raportul va determina daca este necesara amendarea prevederilor directivei.

In plus, raportul evalueaza implicatiile directivei asupra drepturilor fundamentale, in contextul criticilor formulate cu privire la pastrarea datelor in general.

Datele pastrate privind telecomunicatiile pot fi utilizate de politie si procurori pentru investigarea infractiunilor si trimiterea in judecata a responsabililor, in cazul in care ele ar fi necesare in anchete penale sau pentru combaterea terorismului.

Uniunea Europeana a incercat in ultimii 10 - 15 ani, printr-un numar de directive, sa reglementeze obligatia serviciilor de telecomunicatii si a furnizorilor de retele de a pastra datele cu privire la utilizarea serviciilor oferite pentru o anumita perioada de timp.

Directiva privind pastrarea datelor generate sau prelucrate in legatura cu furnizarea serviciilor de comunicatii electronice accesibile publicului (Directiva 2006/24/EC) solicita statelor membre sa se asigure ca operatorii de telecomunicatii pastreaza anumite categorii de date (pentru identificarea identitatii, detalii despre apelurile efectuate si mesajele de posta electronica transmise, fara continutul acestora) in vederea investigarii, depistarii si transmiterii in judecata a infractiunilor grave, asa cum sunt ele definite in legislatia nationala.

Autoritatile responsabile cu punerea in aplicare a legii din cele mai multe state membre au raportat ca pastrarea datelor joaca un rol central pentru protectia publicului impotriva criminalitatii prin sprijinirea investigatiilor. Aceste date ofera indicii valoroase si dovezi care au fost utilizate pentru condamnarea infractorilor si pentru achitarea suspectilor nevinovati in cazuri care, fara aceste informatii, nu ar fi fost niciodata solutionate.

Totusi, directiva a fost criticata de catre autoritatile de resort pentru ca nu ofera suficiente garantii asupra modului in care datele sunt pastrate, accesate si utilizate. Asa s-a intamplat si in Romania, unde Legea nr. 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii, precum si pentru modificarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice a fost declarata neconstitutionala la 8 noiembrie 2009.

Si Curtea Constitutionala germana a decis anul trecut ca legea privind stocarea timp de sase luni a datelor continute in comunicatiile telefonice, prin internet si e-mail nu este conforma cu legea fundamentala si a dat ordin pentru stergerea datelor retinute pana atunci.

Majoritatea guvernelor europene si Parlamentul European au aprobat directiva. Irlanda, sustinuta de Slovacia, a contestat-o la Curtea Europeana de Justitie, pe motiv ca baza juridica a acesteia ar fi trebuit sa fie alta si sa tina de justitie si afaceri interne, nu de piata interna. Dublinul a pierdut, insa, cauza la Curtea Europeana de Justitie.

#statele ue, #comisia europeana, #stocarea datelor, #legea stocarii datelor, #lege neconstitutionala, #criminalitate cibernetica , #stiri Impact

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Datele personale ale peste 600.000 de clienți Emag, compromise într-o breșă de securitate la o firmă de facturare online
  2. Cum a scăpat China de cel mai mare colaps tehnologic global, provocat de CrowdStrike
  3. Cine e de vină pentru mega-pana IT care afectează companii aeriene, bănci și alte instituții de stat. De la ce a pornit totul
  4. Ungaria ne-a mai dat o lecție. Domeniul în care a devenit mult mai bună ca noi
  5. 5 funcții avansate ale Windows 11 care îmbunătățesc performanța PC-ului
  6. FBI a deblocat telefonul atacatorului care a tras asupra fostului președinte Trump
  7. Câte calculatoare au fost afectate de criza informatică provocată de update-ul CrowdStrike. Anunțul făcut de Microsoft
  8. Veste bună pentru șoferi. Android Auto va permite controlul radioului mașinii în curând
  9. One UI 7: Samsung se pregătește pentru schimbări majore de interfață inspirate de competiție. Ce vrea să împrumute de la Apple
  10. Pana informatică a Microsoft a produs haos pe aeroporturi. Bilete mai scumpe de zeci de ori la zborurile fără întârzieri