Sporurile angajatilor din Justitie nu vor depasi 5% din bugetul pentru salarii

Sambata, 20 Iunie 2009, ora 16:28
1938 citiri
Sporurile angajatilor din Justitie nu vor depasi 5% din bugetul pentru salarii

Sporurile angajatilor din Justitie nu vor depasi 5% din bugetul de salarii odata cu intrarea in vigoare a Legii unice, in conditiile in care putini angajati vor primi sporurile de doctorat, de izolare si de conditii grele de munca, a declarat, vineri, pentru NewsIn, secretarul de stat Octavian Ojog, precizeaza NewsIn.

"Am hotarat sa introducem in indemnizatiile primite de magistrati majoritatea sporurilor, inclusiv sporul de stabilitate, de pana la 30%, iar in aceste conditii media sporurilor castigate de magistrati nu va depasi 5% din bugetul alocat salariilor in Justitie.

Sunt foarte putini magistrati, din cei aproape 7.000 de angajati din sistem, ce primesc sporul de doctorat, iar sporul pentru conditii grele de munca va disparea in timp daca dorim sa lucram si noi in conditii europene", a precizat secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Octavian Ojog.

"In plus, de sporul de izolare beneficiaza numai doi sau trei magistrati, deoarece sunt foarte putini cei care lucreaza la tara", a mai spus reprezentantul Justitiei.

Octavian Ojog a adaugat ca o decizie finala in ce priveste grila de salarizare a magistratilor va fi luata luni in urma unei intalniri finale cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dupa ce vineri nu s-a ajuns la nici o concluzie in acest sens.

"Le-am propus astazi (vineri, n.r.) celor de la CSM o varianta de grila, insa urmeaza sa se faca analize sambata si duminica pentru a vedea exact cum vom incadra fiecare functie in propunerea pe care o vom trimite luni Ministerului Muncii, dupa o noua discutie pe care o vom avea in prealabil cu membrii CSM", a afirmat Ojog.

Salarizarea judecatorilor si procurorilor este reglementata in prezent de O.U.G.27/2006 aprobata prin Legea nr.45/2007.

Acestia sunt salarizati in raport cu nivelul instantelor sau parchetelor, cu o indemnizatie de incadrare bruta lunara stabilita pe baza valorii de referinta sectoriala si a coeficientilor de multiplicare prevazuti in Anexa la ordonanta de mai sus.

Raspunzand unei solicitari NewsIn, Ministerul Justitiei a comunicat ca, potrivit acestui algoritm de calcul, indemnizatia bruta lunara a unui judecator de Curte de apel este in prezent de 4.964 lei, la Tribunal de 4.380 lei, iar la Judecatorie de 3.942 lei.

La indemnizatia astfel stabilita se adauga sporurile prevazute in actele normative invocate si anume majorarea pentru vechime efectiva in magistratura (intre 10-30%), spor titlu stiintific (15%), spor pentru conditii deosebite (15%) si spor vechime (5-25%).

La inceputul anului, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a sustinut ca majoritatea judecatorilor castiga de trei ori mai putin decat un membru CSM.

UNJR informa atunci ca membrii CSM incaseaza venituri lunare cuprinse intre 11.761 si 13.941 lei net, in urma unei decizii a fostului presedinte Lidia Barbulescu, potrivit careia, la indemnizatiile brute, se adauga diferite sporuri ce dubleaza, in unele cazuri, veniturile membrilor CSM.

Marti va avea loc o intalnire intr-un grup restrans, la care va participa cate un reprezentant din partea celor cinci confederatii sindicale, pentru a se pune de acord asupra formei finale a legii unice de salarizare a bugetarilor, in urma evaluarii de catre Ministerul de Finante a impactului financiar al aplicarii acestei legi.

Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International (FMI) sa finalizeze Legea salarizarii unice pana pe 30 octombrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#spor, #angajat, #justitie, #salariu , #stiri Impact