Spam-ul dispare. Vezi cum se reorienteaza infractorii cibernetici

Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 15:39
1865 citiri
Spam-ul dispare. Vezi cum se reorienteaza infractorii cibernetici

Anul 2010 este primul din istoria Internetului in care volumul de spam a scazut, infractorii cibernetici investesc masiv in gasirea altor cai pentru inselatorii, iar utilizatorii continua sa cada prada nenumaratelor forme de exploatare a increderii, se arata in raportul anual de securitate al Cisco, informeaza NewsIn.

Totodata, potrivit raportului, criminalitatea informatica traverseaza un moment de cotitura, infractorii informatici si-au schimbat abordarea, au trecut de la PC-urile operate de Windows catre alte sisteme de operare si platforme, inclusiv smartphone-uri, tablete, platforme mobile in general.

"Ca raspuns la ultima decada de exploatare cibernetica a sistemelor operate de PC, furnizorii de platforme si aplicatii pentru PC au marit gradul de securitate a produselor si au adoptat o abordare mai agresiva pentru a minimaliza vulnerabilitatile.

Ca rezultat, infractorilor le este tot mai greu sa exploateze platforme care pana atunci fusesera surse sigure de venituri pentru ei - in special platforma Windows - si incep sa caute alte surse de bani.

La fel de important in acest trend este adoptarea pe scara larga a dispozitivelor mobile si a aplicatiilor. Aplicatiile mobile in special sunt tinte serioase pentru acestia", se arata in raportul Cisco publicat vineri.

Raportul anual de securitate Cisco discuta si impactul platformelor de socializare, al aplicatiilor de tip cloud, spam si activitati de criminalitate informatica pentru securitatea retelei.

"2010 marcheaza primul an de scadere al volumului de spam din istoria Internetului. In ciuda acestei vesti bune, 2010 a insemnat o crestere a volumul de spam in economii dezvoltate, unde conexiunile de banda larga sunt foarte raspandite, incluzand Franta, Germania sau Marea Britanie.

In Marea Britanie, de exemplu, volumul de spam a crescut cu 99% in 2010 fata de 2009. Vestea buna este ca Brazilia, China si Turcia (toate aceste tari figurau pe pozitii fruntase pe lista natiunilor afectate de spam) au inregistrat o scadere considerabila a volumului acestuia in 2010", se mai precizeaza in raport.

In special in Turcia, volumul de spam a scazut cu 87%.

Aceasta scadere se datoreaza in parte reducerii programelor botnet de genul Waledac si Pushdo/Cutwail, atribuita cercetatorului Thorsten Holz si restrictionarii de catre ISP a malware-ului de e-mail din retelele broadband.

In plus, autoritatile trateaza problema spamului cu multa seriozitate si urmaresc sa reduca la minimum amenintarile infractorilor.

Raportul Cisco mai informeaza ca majoritatea infractiunilor cibernetice vizeaza nu numai domeniul tehnologiei si se folosesc de toate slabiciunile pentru a exploata increderea utilizatorilor.

Raportul anual de securitate Cisco evidentiaza sapte "slabiciuni majore" pe care infractorii cibernetici le exploateaza prin escrocherii, fie sub forma e-mailurilor, a interactiunilor in cadrul platformelor sociale, ori prin apeluri telefonice.

Cele sapte slabiciuni sunt: carisma, lacomia, vanitatea, increderea, lenea, compasiunea si urgentele.

De asemenea, intrucat economia infractorilor cibernetici se extinde, iar acestia au acces la surse de bani tot mai mari, exista o nevoie crescanda de persoane care sa spele acesti bani.

Operatiunile de spalare de bani devin tot mai elaborate si internationalizate, iar expertii in securitate Cisco anticipeaza ca acesta va fi un obiectiv major al investitiilor in stoparea infractionalitatii cibernetice in anul 2011.

MrBeast, cel mai cunoscut influencer din lume, ar vrea să cumpere TikTok: „Să vedem dacă o putem face” VIDEO
MrBeast, cel mai cunoscut influencer din lume, ar vrea să cumpere TikTok: „Să vedem dacă o putem face” VIDEO
Creatorul de conținut numărul 1 pe YouTube, MrBeast anunță că intenționează să cumpere rețeaua de socializare TikTok, care în acest moment este amenințată cu închiderea în SUA....
#cisco, #infractori cibernetici, #internet, #retele sociale, #spam, #volum , #stiri Impact

Curs valutar

1 EUR = 4.9764 RON

-0.0001

1 USD = 4.8074 RON

-0.0164
  1. Waze aduce o nouă „armă” în lupta cu Google Maps. Ce funcție bazată pe inteligența artificială a introdus aplicația
  2. Microsoft forțează actualizarea automată la Windows 11 24H2: Ce trebuie să știi
  3. Tehnologii futuriste care deja există: 7 invenții care par desprinse din filme SF
  4. De ce telefonul tău devine mai lent cu timpul și ce poți face pentru a-l accelera
  5. Instituțiile din România avertizează! O nouă înșelătorie circulă pe WhatsApp-ul utilizatorilor. Cum să vă feriți
  6. Samsung Galaxy S25 vine cu funcții AI care promit să schimbe jocul. Cum le vor face viața mai ușoară utilizatorilor
  7. WhatsApp începe anul 2025 cu funcții noi pentru utilizatori. Ce se poate face de acum pe cea mai populară aplicație de mesagerie
  8. Funcții necunoscute ale Google care le fac utilizatorilor viața mai ușoară
  9. Duolingo explodează: cum un chatbot AI schimbă regulile învățării limbilor străine
  10. Realme 14 Pro și 14 Pro+: telefoanele accesibile cu funcții inovatoare și performante care își schimbă culoarea în funcție de temperatură