Sistemul bancar romanesc, in afara pericolului (Ghetea)

Duminica, 07 August 2011, ora 11:27
1240 citiri
Sistemul bancar romanesc, in afara pericolului (Ghetea)

Presedintele ARB crede ca aceasta faza a crizei economice mondiale nu va afecta sistemul bancar romanesc, situatia fiind mult mai favorabila decat in 2008, conform Mediafax.

"In mod normal n-ar trebui sa se rasfranga asupra noastra cu un impact semnificativ daca nu cumva agentiile de rating vor face iarasi judecati din birou.

Sistemul bancar romanesc nu are o expunere pe titluri americane asa cum au alte banci europene.

Intr-adevar exista in portofoliul Bancii Nationale o serie de titluri ale Trezoreriei Americane, dar BNR nu le comercializeaza ci sunt tinute cu scop de investitii pe o perioada mai lunga de 3 ani.

 

Gratian Ghetea afirma ca nu are mare incredere in agentiile de rating.

"Vedeti ca Italia contesta foarte puternic ce fac agentiile de rating. In general stiu ca are o importanta foarte mare, dar nu poti avea suta la suta incredere in ceea ce afirma acestia, pentru ca uneori cifrele sau datele din statistici nu corespund cu realitatea. 

Ghetea da ca exemplu retrogradarea Romaniei in 1997, camd a venit criza asiatica, cu toate ca economia romaneasca nu avea expunere pe aceasta zona iar in 1998 a urmat criza ruseasca, cu care Romania in acel moment avea legaturi comerciale mult mai slabe decat inainte de 1989, si totusi agentiile de rating au scazut nota Romaniei.

#criza, #criza economica, #criza romania, #banca romania, #ghetea , #stiri Impact