Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Seitan: Firmele ar putea fi scutite de plata CAS pentru 3 luni de somaj tehnic si in 2010

Seitan: Firmele ar putea fi scutite de plata CAS pentru 3 luni de somaj tehnic si in 2010

Guvernul incearca sa gasesca resurse pentru prelungirea ordonantei care prevede scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru firmele care-si trimit angajatii in somaj tehnic pentru o perioada de pana la trei luni, a declarat marti, pentru NewsIn, Ministrul Muncii, Mihai Seitan.

"Este posibila prelungirea perioadei de aplicare a prevederilor incluse in ordonanta 28 din 2009, insa totul depinde de gasirea resurselor financiare pentru aplicarea acestei masuri. Nu am discutat inca aceasta problema cu premierul si nu ii propun acest lucru astazi (marti, n.r.), pentru ca discutia cu primul ministru vizeaza atragerea fondurilor europene", a afirmat Seitan.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 28/2009 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala, adoptata in sedinta Executivului din 18 martie 2009, prevede scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale "datorate atat de angajatori cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minim 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, pentru o perioada de pana la 3 luni", fara a afecta, insa, calitatea de asigurat a angajatilor.

Actul normativ, valabil pana la 31 decembrie 2009, mai prevedea prelungirea cu 3 luni a perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj pentru salariatii disponibilizati in cursul anului trecut.

Efortul bugetar pentru sustinerea persoanelor care au intrat in somaj tehnic timp de trei luni a fost, in 2009, de 300 milioane lei, a precizat pentru NewsIn secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina.

"Nu am facut un calcul legat de impactul bugetar ca urmare a prelungirii somajului tehnic si in 2010, pentru ca nu ni s-a cerut acest lucru. Nu exista un proiect de lege pentru aplicarea acestei masuri", a spus Gherghina.

Presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci, a precizat marti pentru NewsIn ca a primit liste cu disponibilizari din parte angajatorilor din industrie care arata ca vor fi dati afara aproape 20.000 de angajati, incepand cu 1 februarie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1787 ori