Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Scumpirea fortei de munca, o noua amenintare pentru economie

Scumpirea fortei de munca, o noua amenintare pentru economie
Avem o forta de munca ieftina si calificata - scrie pe orice invitatie catre investitorii straini. Ieftin si calificat incep insa sa nu mai fie doi termeni compatibili pentru Romania. Trebuie sa ne pregatim pentru un nou slogan care sa atraga investitorii.

Eugen Pricopie, viceprese-dintele santierului naval din Mangalia, Daewoo Heavy Industries, este in plina pregatire a "caravanei angajarilor". Echipe de la Resurse Umane, urmate de un cabinet medical mobil, vor merge prin satele din judetele sarace din sudul si estul tarii pentru a face angajari "la fata locului". Oferta lor - un salariu brut de 1.000 de lei, pentru necalificati, calificare la locul de munca, cazare in blocurile santierului, cu posibilitate de cumparare a locuintei sub pretul pietei.

"Am avut deja discutii preliminare cu autoritatile din fiecare localitate si se pare ca vom avea o prezenta buna la interviuri", spune Eugen Pricopie. Pana la sfarsitul anului, compania vrea sa mai angajeze pana la 1.000 de oameni, fie din tara, fie din strainatate.

Patronul Daewoo a anuntat deja ca, pentru a face fata comenzilor primite, dar si pentru a impulsiona productivitatea, intentioneaza sa aduca muncitori din China de origine coreeana. De curand, o delegatie a santierului a fost chiar in Uzbekistan sa aduca muncitori din randul minoritatii coreene de acolo.

Pe la inceputul verii, salariatii au incercat sa speculeze aceasta criza de personal a companiei, intrand in greva pentru a obtine o crestere de salarii de circa 50%. Dupa saptamani de greva, nu au obtinut decat o crestere de 22% pentru 2007 si inca pe atat pentru 2008. "A trebuit sa inteleaga ca nu se putea mai mult. La contractele pe care le avem acum, atat puteam sa oferim, astfel incat sa nu punem in pericol compania", spune vicepresedintele.

Cazul santierului de la Mangalia incepe sa fie cazul economiei romanesti - deficit de muncitori si salariii in crestre rapida. La prima vedere, doua stiri pozitive care vorbesc despre o economie in expansiune, in care angajatii incep sa o duca mai bine. La o privire mai atenta, lucrurile ar trebui cel putin nuantate.

Spre 600.000 de muncitori ieftini din afara

Deficitul de forta de munca este deja un subiect la ordinea zilei, nu numai la noi, ci peste tot in estul Europei. Explicatia principala a defictului e clara - migrarea in Vest pentru castiguri mult mai bune, fie ca e vorba de capsunarul roman sau instalatorul polonez. Aceasta pe fondul imbatranirii populatiei.

Efectele incep sa se contureze - "Consideram ca deficitul de forta de munca reprezinta o problema serioasa pentru proiectele mari de investitii si absorbtia de fonduri comunitare, in urmatorii cativa ani", declara, la inceputul saptamanii, Katerina Kalceva, analist al Morgan Stanley Research Europe, citata de Reuters. Solutiile clamate pentru rezolvarea deficitului - "importul" de mana ieftina de munca din afara, din Republica Moldova pana in China.

"Cred ca, in urmatorii ani, pe piata romaneasca vor intra straini, nu am spus europeni, aproximativ 300.000-500.000", le-a spus ieri Gheorghe Barbu, presedintele Comisiei de munca a Camerei Deputatilor, omologilor din Parlamentul European. "Solicitam revizuirea urgenta a procedurilor legale si reducerea birocratiei privind admiterea in Romania a muncitorilor necesari pentru sectoarele deficitare", arata un comunicat recent al Confederatiei Nationale a Patronatului Roman.

Deocamdata se vorbeste cu mai putin entuziasm despre o alta solutie potentiala a rezolvarii problemei deficitului - cres terea salariilor pentru atragerea si retinerea muncitorilor. Zilele trecute, oficiul de statistica european, Eurostat, a prezentat datele pe trimestrul al doilea privind cresterea salariilor in statele membre. Este printre putinele comunicate "pozitive" in care Romania e printre primele locuri. Are chiar locul al doilea, cu o crestere de 23,4%, fata de acum un an.

Costurile, mai mari cu 24%

Un amendament insa - comunicatul se citeste "pe invers", pentru ca vorbeste despre cresterea costului cu forta de munca (cheltuielile cu salariile, dar si cheltuielile extrasalariale). Astfel, Romania ocupa locul al doilea, cu o crestere totala de 23,4%. Costurile extrasalariale (in principal, contributiile sociale platite de angajator) au crescut usor peste cele salariale, cu 23,6%.

In urma cu un an, nu era decat pe locul al treilea. Ce impact are o asemenea statistica pentru investitorul strain obisnuit cu reclama "veniti in Romania, tara cu forta de munca ieftina si bine calificata"? Se vor schimba intentiile acestuia de-si muta fabrica aici, pentru a face asa-numitul "lohn industrial"?

Continuarea in <a href=http://www.adevarul.ro/articole/scumpirea-fortei-de-munca-o-noua-amenintare-pentru-economie/325818>Adevarul</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1347 ori