Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Scoala de manageri. Care sunt cele mai ieftine MBA-uri din Romania?

Scoala de manageri. Care sunt cele mai ieftine MBA-uri din Romania?

Orice facultate, masterat sau doctorat trecute in CV palesc in fata unui MBA. Titlul de "Master of Business Administration" este ravnit de orice manager si mai ales de cei care isi doresc sa ajunga pe un astfel de post. Dar, din cauza costurilor prohibitive, nu multi reusesc sa intre pe bancile scolilor de business. In timp ce unele MBA-uri costa cat jumatate de apartament (20.000 - 30.000 de euro), exista si oferte tentante care pornesc de la 4.400 de euro.

In prezent, avem aproape 4.000 de manageri care au absolvit programe de MBA in Romania. Din pacate, chiar daca scolile de business sunt mai numeroase comparativ cu anii trecuti, numarul cursantilor a scazut.


"Numarul participantilor la programele MBA a scazut cu aproximativ 30% in ultimii ani", a declarat pentru Bloombiz Mihaela Matei, Senior HR Consultant. Matei crede ca acest lucru se datoreaza scaderii bugetelor companiilor.


"Cand o companie doreste sa-si micsoreze cheltuielile, primul lucru din care taie este bugetul de training", mai spune consultantul.


Fie ca este platit din propriul buzunar sau din bugetul angajatorului, un MBA aduce beneficii atat absolventului, cat si companiei in care lucreaza. Iar pe masura ce programul este mai eficient si mai complex, transformarea managerului este mai evidenta.


Ce castigi in urma unui MBA?


"Cea mai importanta valoare adaugata pe care un MBA o aduce atat absolventului, cat si companiei in care activeaza, este perspectiva", a declarat pentru Bloombiz Oliver Olson, Program Director in cadrul MSM School of Management - CEU.


Ce inseamna "perspectiva"? Exista doua tipuri de manageri. Cei care lucreaza toata viata in aceeasi industrie si cei care au functii asemanatoare in industrii diferite. Daca primii au un orizont destul de restrans, cei din a doua categorie au o viziune foarte larga.


"Un MBA iti aduce in doi ani perspectiva pe care un manager o capata dupa ce a schimbat cateva industrii. Interactionezi cu oamenii din arii diferite si inveti din greselile lor", mai spune Olson.


In general, celor care au terminat un MBA le creste brusc valoarea pe piata, diploma ajutandu-i pe absolventi sa-si dubleze sau chiar sa-si tripleze salariile si sa se angajeze in multinationale cu pretentii.


Diferenta intre un MBA de 20.000 de euro si unul de 4 ori mai ieftin


Ca si in cazul facultatilor particulare, diferentele intre MBA-urile scumpe si cele mai accesibile constau in calitatea procesului de invatamant si a profesorilor.


Dar, in cazul scolilor de business, exista si alti factori care fac diferenta. Putem face o comparatie cu industria auto. Este posibil ca un Mercedes sa iti aduca aceleasi beneficii ca un Audi, dar cea din urma nu va avea niciodata acelasi impact. Mai mult, cati ar mai cumpara un Mercedes daca ar costa 1.000 de euro?


Tot la fel, spuma manageriala va alege intotdeauna dintre cele mai scumpe MBA-uri, asa ca daca ai sansa sa ajungi intr-o astfel de grupa, in mod sigur vei invata cot la cot cu directori de banci, giganti farma sau multinationale telecom.


MBA-uri pana in 15.000 euro


Cel mai ieftin MBA din Romania costa 4.400 euro, iar cele high-class sunt de 7-8 ori mai scumpe.


Ce oferte ai daca doresti un MBA accesibil?


1. MBA ASE in colaborare cu Conservatoire National des Arts et Metiers din Paris (CNAM)


Taxa: 4.400 euro


Durata: 2 ani


Conditii de inscriere: absolventi de studii superioare, experienta de minimum 3 ani si cunostinte de baza de franceza si/sau engleza.


Diploma si acreditari


Diploma acordata de CNAM Paris si acreditata de AMBA (Association of MBA's), si o diploma acordata de ASE Bucuresti.


2.MBA Romano-German "Management antreprenorial"


Taxa: 6.000 euro


Durata: 2 ani


Organizator: ASE, Facultatea de Administrarea Afacerilor, in colaborare cu Universitatea de Stiinte Aplicate Gelsenkirchen, Germania, Institutul de Antreprenoriat si Managementul Inovatiei.


Diploma si acreditari


Diploma MBA, eliberata de Universitatea de Stiinte Aplicate Gelsenkirchen si diploma de master eliberata de ASE Bucuresti.


Programul este acreditat international de catre Foundation for International Business Administration Accreditation (FIBAA) si la nivel national de catre Agentia de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS).


3.Intercollege Romania IBS si  City University of Seattle


Taxa: 8.000 euro


Durata: 18 luni


Conditii de inscriere: Absolventi de studii superioare care obtin cel putin 565 puncte la testul de limba engleza Accuplacer (echivalent al testului Toefl).


Acreditari: Northwest Commission on Colleges and Universities, organism de acreditare regional aprobat de catre Departamentul pentru Educatie al Statelor Unite. Diploma de Master of Business Administration (MBA) eliberata de City University of Seattle, insotita de Apostila statului Washington.


4.MBA Romano-Canadian


Organizatori: cademia de Studii Economice Bucuresti, prin Bucharest School of Management si HEC Montreal, Universite de Quebec a Montreal si University of Ottawa prin Telfer School of Management.


Taxa: 13.500 euro


Durata: 2 ani


Conditii de inscriere: Diploma de licenta sau echivalenta acesteia si cel putin 3 ani de experienta profesionala si engleza (nivel avansat).


Acreditari: AMBA, EQUIS, AACSB.


5.Tiffin Executive MBA-General Management


Taxa: 14.100 euro


Durata: 21 de luni


Cerinte pentru inscriere: Candidatii trebuie sa detina diploma de licenta si minimum 3 ani experienta de munca si de conducere si cunostinte de engleza.


Acreditari: North Central Association - Commission on Accreditaion and School Improvement (NCA-CASI) American Association of Collegiate Business Schools and Programs (AACBSP). European Council for Business Education (ECBE).


Diplome: Diploma de Executive Master Business Administration eliberata de Tiffin University (SUA) si Diploma de Master in Administrarea Afacerilor eliberata de Universitatea Bucuresti.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 22938 ori
Citeste mai multe despremba ieftin oferte mba scoli de management