Sarkozy vrea sanctiuni pentru cei vinovati de criza financiara.

Marti, 23 Septembrie 2008, ora 16:14
1393 citiri
Sarkozy vrea sanctiuni pentru cei vinovati de criza financiara.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy, care marti va sustine un discurs la ONU pe tema crizei financiare internationale, a cerut luni sanctiuni impotriva celor care sunt responsabili pentru acest "dezastru", relateaza AFP. "Cine este responsabil pentru acest dezastru? Cei care sunt responsabili sa fie sanctionati, iar noi, sefii de state, ne asumam responsabilitatile", a spus Sarkozy , fara a-i numi insa pe cei "responsabili". Presedintele francez a facut aceasta declaratie cu ocazia primirii la New York a unui premiu din partea Fundatiei Elie Wiesel. "Datoram adevarul si partea de responsabilitate in ceea ce priveste criza financiara. Astazi, milioane de oameni din lumea intreaga se tem pentru economiile lor", a comentat liderul de la Elysee.


Anterior, presedintele in excercitiu al UE discutase cu Timothy Geithner, seful filialei din New York a Bancii Centrale americane, dupa ce sustinuse un discurs la un summit ONU pe tema necesitatilor de dezvoltare in Africa. Sarkozy si Geithner au avut "un bun schimb de opinii", timp de o jumatate de ora, impartasindu-si propriile analize financiare si politice pe tema crizei care a zguduit toate pietele din lume, dupa cum a spus un consilier al presedintelui francez.


Sarkozy si Timothy Geithner au discutat despre evolutia crizei, impactul ei, precum si despre planul de 700 de miliarde de dolari propus Congresului pentru redemararea pe baze sigure a sistemului financiar american, a adaugat el.


"Presedintele dorea sa auda ceea ce Timothy Geithner avea de spus in analiza sa, pentru ca el este cel implicat efectiv in procesul de salvare a bancilor", a spus un alt consilier al presedintelui francez.


Aceasta intrevedere ar trebui sa il ajute pe presedintele francez sa reflecteze la criza financiara subiect asupra caruia nu s-a pronuntat pana la aceasta deplasare la New York, o tacere care a fost intens criticata. Potrivit anturajului sau, Nicolas Sarkozy nu ar urma sa abordeze subiectul in fata Adunarii Generale ONU decat in termeni generali, lasand detaliile pentru discursul de politica economica pe care il va sustine joi la Toulon, in sudul Frantei.


Presedintele francez va insista la New York asupra unuia dintre subiectele sale preferate, necesitatea de a "moraliza capitalismul financiar", tema abordata deja si anul trecut in fata aceleiasi asistente.


Pledand pentru un "New Deal economic si ecologic", dupa numele politicii duse de presedintele american Franklin Roosevelt dupa crahul bursier din 1929, el isi exprimase dorinta ca acest capitalism financiar sa "se puna mai mult in serviciul dezvoltarii si mai putin in favoarea speculatiei".


Nicolas Sarkozy, care va vorbi in calitate de presedinte UE, se va inspira si dintr-un e-mail pe care l-a trimis la 10 septembrie presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso . In acest mesaj, el a cerut "o monitorizare mai eficienta" a pietelor financiare. Sarkozy si-a exprimat dorinta ca UE sa fie "exemplara in aceste sisteme de monitorizare si alerta" a activitatilor financiare si considera ca "Europa finantelor nu poate face abstractie de regulile etice, ale moralei si responsabilitatii".


Discursul sau de marti a fost transmis omologilor sai pentru "comentarii", potrivit Palatului Elysee.


In afara de Geithner, presedintele francez a discutat luni despre ajutorul pentru Africa cu Bono, lider al formatiei U2, si cu presedintele columbian Alvaro Uribe, inainte de a participa la un dejun cu secretarul general ONU, Ban Ki-moon. Sotia sa Carla Bruni-Sarkozy, alaturi de care si-a inceput ziua printr-o sedinta foto in Central Park, a luat pranzul cu Prima doamna a Statelor Unite, Laura Bush.