Rusia majoreaza din nou acciza pe exporturile de petrol

Luni, 15 Iunie 2009, ora 12:55
1353 citiri
Rusia majoreaza din nou acciza pe exporturile de petrol

Rusia va majora din nou, la 1 iulie, acciza pe exporturile de petrol, la 212,6 dolari pe tona metrica, de la 152,8 dolari pe tona metrica, in concordanta cu trendurile de pe pietele internationale ale titeiului, a declarat, luni, un oficial al guvernului de la Moscova, potrivit Ria Novosti.

Pretul mediu al petrolului s-a plasat la 63,66 dolari pe baril in perioada 15 mai - 14 iunie, fata de 51,05 dolari pe baril in perioada 15 aprilie-14 mai, a argumentat adjunctul secretarului de stat pentru vami din ministerul rus de Finante, transmite Mediafax.

Anterior, guvernul rus a ridicat acciza pe exporturile de petrol de la 137,7 dolari la 152,8 dolari pe tona metrica, modificare care a intrat in vigoare la 1 iunie.

Totodata, acciza pe produsele petroliere usoare va fi majorata, de la 1 iulie, la 155,5 dolari pe tona metrica, de la nivelul actual de 115,2 dolari, in timp ce produsele petroliere grele vor fi taxate cu 83,8 dolari pe tona metrica, de la 62,1 dolari, potrivit oficialului.

Guvernul rus a renuntat, anul trecut, la ajustarile din doua in doua luni ale taxelor de export bazate pe pretul petrolului Ural, trecand de la 1 decembrie pe sistemul modificarilor lunare, pentru a raspunde mai rapid la evolutia cotatiilor titeiului pe pietele internationale.

Criza financiara globala a fortat Rusia, care obtine o mare parte din venituri din exportul de petrol, sa devalorizeze gradual moneda nationala, rubla, pentru a amortiza impactul retragerilor de capital si declinului cotatiilor titeiului.

Pretul petrolului a scazut puternic de la maximul de peste 147 dolari pe baril inregistrat in iulie 2008, la sub 35 dolari pe baril in decembrie, minimul ultimilor patru ani. In prezent, cotatia oscileaza in jurul valorii de 70 de dolari pe baril, dupa un avans datorat optimismului investitorilor cu privire la perspectivele de redresare a economiei globale.

#Rusia, #acciza, #petrol, #exporturi , #stiri Impact