Rusia a interzis importul produselor agricole din R. Moldova

Marti, 24 August 2010, ora 13:32
1152 citiri
Rusia a interzis importul produselor agricole din R. Moldova

Rusia a interzis importul produselor agricole din Republica Moldova pentru o serie de producatori autohtoni, potrivit unor surse de la Chisinau, citate de Jurnal.md, transmite NewsIn.

Autoritatile au confirmat aceasta informatie. Subiectul va fi discutat in cadrul unei sedinte de urgenta la Guvern, programata marti dupa-amiaza.

Masura intervine dupa ce exportatorii moldoveni de vinuri au intampinat probleme cu Rusia. Seful serviciilor sanitare ruse, Ghennadi Oniscenko, a anuntat duminca seara ca suspenda vizitele expertilor rusi la producatorii moldoveni de vin, motivand ca a fost deranjat de "comportamentul autoritatilor moldovene", pe care le-a jignit sugerand ca au mintea tulburata de substantele daunatoare din vinurile autohtone.

"Comportamentul autoritatilor moldovene, in special la sfarsitul saptamanii trecute, a dezechilibrat balanta, in directia abtinerii de la alte actiuni - tinand cont de faptul ca declaratiile lor nu sunt de natura constructiva - si ar face ca eforturile expertilor nostri sa insemne pierdere de timp", a spus Oniscenko, duminica seara, citat de RIA Novosti.

"Singurul lucru care ar putea justifica o asemenea logica a comportamentului ar putea fi o dovada indirecta a impactului pe care il are cumulul de acele substante daunatoare, pe care noi le-am gasit constant in loturile de vin moldovenesc, asupra sanatatii autoritatilor moldovene si, deci, si asupra procesului lor mental", a declarat ironic oficialul rus.

El a mai spus ca aceste vizite ale expertilor rusi - pe care le anuleaza - ar fi putut deveni "un pas inainte catre rezolvarea problemei importurilor de vinuri moldovenesti in Rusia".

Seful Rospotrebnadzor nu a precizat ce actiuni ale autoritatilor moldovene l-au deranjat, dar fara indoiala este vorba despre presedintele interimar Mihai Ghimpu, care vineri a vizitat vinaria Purcari, din raionul Stefan Voda, si a declarat ca problema livrarii vinurilor moldovenesti pe piata rusa a aparut din cauza alegerilor care urmeaza sa aiba loc in Republica Moldova in toamna.

In plus, presedintele interimar al Moldovei a anuntat ca are de gand sa semneze un nou decret cu potential mare de a deranja Moscova - este vorba despre un decret de condamnare a pactului Ribbentrop-Molotov.

#rusia, #import, #export, #produse, #agricole, #vinuri , #stiri Impact