Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rosia Montana Gold Corporation a ramas fara certificat de urbanism

Rosia Montana Gold Corporation a ramas fara certificat de urbanism
Tribunalul Cluj a anulat printr-o sentinta definitiva certificatul de urbanism eliberat de Consiliul Judetean Alba pentru Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), necesar pentru continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, informeaza NewsIn.In dezbaterile care au dus la anularea acestui act Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu a dovedit ca actul nu contine lista completa a ariilor din Rosia Montana protejate datorita patrimoniului natural si istoric, precum si a zonelor de protectie din jurul lor; ca actul nu contine toate facilitatile industriale pentru care RMGC doreste sa obtina autorizatie de construire (cum ar fi iazul de decantare) si ca incalca principiul autonomiei locale prin aceea ca impune elaborarea si aprobarea unui singur Plan Urbanistic Zonal valabil pentru toate cele patru municipalitati direct afectate de Zona de Dezvoltare Industriala RMGC.

Certificatul de urbanism nr. 78/2006 a fost obtinut de catre RMGC de la Consiliul Judetean Alba in aprilie 2006 pentru a continua procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul minier Rosia Montana. Acesta a fost eliberat desi certificatul de urbanism anterior (cu numarul 68/2004) era la acel moment si este inca suspendat printr-o decizie judecatoreasca irevocabila. Prin depunerea la Ministerul Mediului a certificatului nr. 78/2006, RMGC a putut parcurge etapa de consultari publice pe marginea studiului de impact asupra mediului precum si o parte semnificativa din etapa de evaluare a calitatii studiului de impact.

Pe baza acestui act, RMGC a initiat si alte proceduri de autorizare cum ar fi aceea de a obtine autorizatia de siguranta a barajului, schimbarea de folosinta a terenurilor, procedura de Modificare a Planului de Urbanism Zonal pentru Zona de Dezvoltare Industriala RMGC, etc.

Certificatul de urbanism amintit a fost mai intai suspendat de catre Tribunalul Cluj pe data de 20 iulie 2007. Ca urmare a acestei decizii judecatoresti, Ministerul Mediului a luat decizia de a stopa procedura EIM pentru proiectul minier si de a considera orice certificat de urbanism emis de catre Consiliul Judetean Alba cu acelasi continut ca si acest act ca fiind suspendat de drept.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b><p /><p>Aboneaza-te la <a href="http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4" target="_blank">newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.</p>


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1019 ori