Rosia Montana: autoritatile reiau analiza de mediu

Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 23:44
1984 citiri
Rosia Montana: autoritatile reiau analiza de mediu

Comitetul de Analiza Tehnica, aflat sub coordonarea Ministerului Mediului si Padurilor, a reluat procedura de analiza a raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru Proiectul minier Rosia Montana, potrivit unui comunicat emis vineri seara de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), transmite NewsIn.

"Speram intr-o evaluare temeinica si obiectiva a Proiectului Rosia Montana, un proiect solid din punct de vedere tehnologic, sigur si responsabil in privinta mediului.

Suntem convinsi ca in cadrul derularii procedurilor de evaluare vom putea dovedi faptul ca Proiectul Rosia Montana a fost gandit astfel incat sa devina un model de operatiune miniera la standarde ridicate, atat din punct de vedere tehnic, cat si al dezvoltarii comunitatii locale - model demn de urmat de orice proiect ulterior", a declarat directorul general al RMGC, Dragos Tanase.

Comitetul de Analiza Tehnica (CAT) este format din experti desemnati de mai multe ministere, sub coordonarea Ministerului Mediului si Padurilor. Proiectul a fost analizat anterior de o serie de experti, inclusiv de catre Grupul Independent al Expertilor Internationali (IGIE), alcatuit din experti de mediu din Germania, Ungaria, Suedia si Romania.

Observatiile si recomandarile IGIE au fost integrate in Anexa la Raportul de Evaluare a Impactului asupra Mediului, prezentata Guvernului Romaniei in mai 2007.

Potrivit lui Dragos Tanase, reluarea procesului de analiza a documentatiei privind evaluarea impactului asupra mediului este un pas important in dezvoltarea Proiectului Rosia Montana.

"Proiectul este conceput pentru a genera beneficii atat de necesare pentru regiunea Rosia Montana si pentru Romania, bani la buget si in economie, locuri de munca, reabilitarea mediului si punerea in valoare a patrimoniului cultural.

Pe durata de viata a minei, proiectul va genera mii de locuri de munca si va aduce peste 4 miliarde de dolari in economia Romaniei in mod nemijlocit, ceea ce va duce la o contributie totala potentiala la PIB de 19 miliarde dolari, conform estimarilor economistilor de la Oxford", a afirmat Dragos Tanase.

#rosia, #montana, #gold, #corporation , #stiri Impact