Romania, vulnerabila la preturile alimentelor

Joi, 03 Februarie 2011, ora 16:06
1271 citiri
Romania, vulnerabila la preturile alimentelor

Economistul sef pe politici economice pentru Europa si Asia Centrala al Bancii Mondiale, Sudharshan Canagarajah, a declarat joi ca Romania intampina dificultati in sectorul agricol, iar economia romaneasca ar putea deveni vulnerabila in ceea ce priveste preturile la alimente, relateaza NewsIn.

"Romania intampina dificultati in sectorul agricol, o zona care a crescut slab inainte de criza economica si care a primit destule lovituri in timpul crizei.

Trebuie sa intelegem ce impulsioneaza dezvoltarea in agricultura. La nivel global, preturile la alimente devin o problema importanta si aceasta este o zona in care economia Romaniei ar putea deveni vulnerabila.

De aceea, problema dezvoltarii agriculturii trebuie rezolvata cat mai curand", a spus Sudharshan Canagarajah.

Potrivit oficialului Bancii Mondiale, institutia a lucrat cu guvernul pentru a pune la punct un program de stabilizare economica.

"Banca Mondiala a lucrat cu guvernul pentru a pune la punct un program de stabilizare economica, principalul obiectiv fiind acela de a ne asigura ca recesiunea economica va avea un impact redus asupra economiei Romaniei.

Intr-o mare masura, acest obiectiv este atins in ceea ce ne priveste. In continuare, incercam sa descoperim ce anume tine in loc economia tarii si ce impiedica reluarea progresului economic.

Asa cum puteti vedea la nivel global, este un moment prielnic pentru redresarea economica.

Criza ne-a aratat care sunt slabiciunile si imperfectiunile fiecarei economii.

Acum obiectivul nostru este sa ajutam guvernul si toate partile interesate sa inteleaga care sunt piedicile pe care economia le infrunta in prezent", a precizat Sudharshan Canagarajah.

De asemenea, Sudharshan Canagarajah a adus in discutie si faptul ca Romania are o rata de absorbtie a fondurilor structurale foarte mica.

"O problema stringenta este reprezentata de fondurile structurale. Stim cu totii ca Romania are la dispozitie aproape 19 miliarde de euro, dar rata de absorbtie este printre cele mai mici, de doar 2%.

Vrem sa stim care sunt zonele in care guvernul poate face progrese rapide, una dintre ele fiind identificata deja de noi - infrastructura.

Guvernul nu are destui bani la dispozitie pentru a investi in infrastructura si, de aceea, trebuie sa foloseasca fondurile structurale", a precizat oficialul Bancii Mondiale.

Banca Mondiala va acorda Romaniei 250 milioane euro pentru sanatate si 500 milioane euro pentru asistenta sociala, pentru realizarea de noi reforme in aceste domenii, a declarat joi Sudharshan Canagarajah.

Totodata, potrivit oficialului Bancii Mondiale, va fi virat si cel de-al treilea imprumut pentru politici de dezvoltare, de 400 de milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#banca mondiala, #dezvoltarea agriculturii, #economia romaneasca, #fonduri structurale , #stiri Impact