Romania va solicita CE sa accepte majorarea accizei cu diferenta de curs

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 15:20
2195 citiri
Romania va solicita CE sa accepte majorarea accizei cu diferenta de curs

Romania va solicita Comisiei Europene sa permita Romaniei amanarea cresterii cotelor la accize de la 1 ianuarie 2010, conform calendarului convenit, si sa permita majorarea taxelor doar cu diferenta de curs valutar, de 14,2% in raport cu euro, potrivit ministrului Gheorghe Pogea.

"Exista un calendar de crestere a accizelor agreat cu Comisia Europeana. Din pacate, pretul platit la accize are in vedere si evolutia cursului de schimb, care s-a depreciat cu 14,2%. Din cauza ca deprecierea cursului de schimb este substantiala, Ministerul Finantelor, prin Departamentul de analize, a propus sa nu mai fie majorata si acciza in euro, ci sa fie splitata, pentru ca impactul financiar asupra contribuabilior ar putea fi extrem de mare. Nu pot fi suportate de populatie ambele efecte", a spus Pogea, potrivit Mediafax.

Accizele pe 2010 se vor calcula la un curs de schimb 4,2688 lei/euro, anuntat la 1 octombrie de Banca Centrala Europeana (BCE). Cursul este mai mare cu 14,2% fata de cotatia din urma cu un an, de 3,7364 lei/euro, folosita la calculul accizelor pentru 2009.


"Aceasta depreciere a cursului, la care s-ar adauga un nivel de crestere echivalent, ar putea duce la cresteri cu 28-30% la unele accize", a spus Pogea.


Intrebat daca amanarea majorarii accizelor s-ar putea produce pentru lunile aprilie si septembrie ale anului viitor, ministrul a raspuns ca "de regula, da, dar va trebui sa discutam cu partenerii nostri (Comisia Europeana - n.r.)".


"De la 1 ianuarie, nu va creste acciza, ci vor fi avute in vedere doar influentele cursului valutar asupra carora nu putem actiona", a conchis Pogea.

 

#accize, #amanare, #ce, #curs, #majorare, #romania, #valutar , #stiri Impact