Romania, somata sa vina cu rezultate privind coruptia

Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 18:02
1154 citiri
Romania, somata sa vina cu rezultate privind coruptia

Romania trebuie sa vina cu rezultate convingatoare in lupta anticoruptie si sa adopte o noua lege privind confiscarea extinsa. De asemenea, Romania trebuie sa vina cu rezultate clare in ceea ce priveste urmarirea in justitie a cazurilor de spalare de bani, precizeaza Mediafax.

CE recomanda "imbunatatirea coordonarii politicilor anticoruptie la cel mai inalt nivel si elaborarea unei noi strategii multianuale solide pentru a preveni si a pedepsi actele de coruptie, tinand seama de recomandarile facute intr-un studiu de impact independent".

De asemenea, CE doreste crearea unui grup de monitorizare, impreuna cu societatea civila, pentru a supraveghea punerea in aplicare a strategiei.

Comisia recomanda "dovedirea de rezultate convingatoare in recuperarea produselor infractiunii, urmand cele mai bune practici din alte state membre ale UE si adoptand o noua lege privind confiscarea extinsa si consolidarea practicii judiciare".

"Romania ar trebui sa dovedeasca, de asemenea, ca inregistreaza rezultate in ceea ce priveste urmarirea in justitie a cazurilor de spalare de bani ca infractiune de sine statatoare", mai arata raportul.

CE recomanda totodata "elaborarea de norme pentru prevenirea conflictelor de interese in gestionarea fondurilor publice si in cadrul autoritatilor care reglementeaza, verifica si adopta decizii privind plangerile in domeniul achizitiilor publice", precum si "consolidarea procedurilor si a capacitatii autoritatilor competente, inclusiv printr-o continuare a procesului de revizuire a modului de functionare, aflat in desfasurare in acest domeniu".

#lupta anticoruptie, #raport justitie ce, #conflicte interese, #justitie, #ce , #stiri Impact