Romania si Bulgaria, cele mai multe fraude cu fonduri pre-aderare

Joi, 15 Iulie 2010, ora 00:59
1382 citiri
Romania si Bulgaria, cele mai multe fraude cu fonduri pre-aderare

Un raport al CE publicat miercuri arata ca, din totalul cazurilor de frauda cu fonduri de pre-aderare din 2009, cele din Romania si Bulgaria reprezinta 81%, acoperind o proportie de 93% din totalul sumei fraudate, informeaza Mediafax.

In anul 2009, 706 cazuri de nereguli cu fonduri de pre-aderare in valoare de 117 milioane de euro au fost raportate de autoritatile nationale din 14 state membre. Raportul noteaza ca exista o crestere cu 35% a numarului de cazuri inregistrate.

Cazurile din Bulgaria si Romania reprezinta 81% din totalul cazurilor si 93% din totalul sumei fraudate. Totusi, se arata in raport, tendinta de crestere a cazurilor de nereguli se inregistreaza numai in cazul Bulgariei, aceasta fiind de 134%.

Potrivit raportului, cinci state membre UE - Bulgaria, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia - si Turcia au raportat in 2009, 262 de cazuri de suspiciuni de frauda cu un impact financiar de 57 de milioane.

Cel mai mare numar de suspiciuni s-a inregistrat in Bulgaria, 67% fiind legate de fondurile SAPARD.

Potrivit raportului, dintre cazurile de suspiciune de frauda cu fonduri SAPARD, cele din Bulgaria reprezinta 92%. Datele sunt cuprinse in raportul anual al Comisiei Europene cu privire la protectia intereselor financiare ale UE si combaterea fraudei.

Conform raportului anual, numarul cazurilor de nereguli comunicate in domeniul resurselor proprii si al cheltuielilor directe a scazut semnificativ in 2009 fata de 2008.

In alte domenii, precum agricultura, politica de coeziune si fondurile de preaderare, s-a constatat insa o crestere generala a numarului neregulilor raportate, inclusiv al cazurilor de presupusa frauda. Aceasta situatie se poate datora mai multor factori.

Adeseori, ea poate fi un semn ca masurile de control si sistemele antifrauda existente functioneaza mai bine si ca se raporteaza un numar mai mare de cazuri.

In temeiul legislatiei UE, toate erorile constatate in privinta fondurilor UE trebuie corectate, iar fondurile neutilizate conform normelor trebuie recuperate.

Protectia intereselor financiare ale UE si combaterea fraudei depasesc granitele europene, iar Comisia face eforturi pentru sporirea cooperarii internationale in acest domeniu.

Printre masurile scoase in evidenta in raportul de astazi se numara negocierile internationale pentru acorduri anticoruptie si antifrauda, activitatea intensa de combatere a contrabandei cu tigari si implementarea unei noi baze de date in sprijinul prevenirii si al identificarii incalcarilor legislatiei agricole si vamale care ar putea afecta veniturile UE. 

#aderare, #bulgaria, #fonduri, #pre, #romania , #stiri Impact