Romania scoate la vanzare certificatele de CO2

Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 00:26
2060 citiri
Romania scoate la vanzare certificatele de CO2

Romania va vinde surplusul de certificate de CO2 alocate prin Protocolul de la Kyoto pentru a aduce bani la buget, dar si pentru ca pretul acestora pe piata internationala este in scadere, iar banii obtinuti vor fi investiti in proiecte care duc la reducerea emisiilor de noxe, potrivit unei OUG.

Potrivit unei Ordonante de urgenta aprobate de Guvern, sumele obtinute din vanzarea surplusului de certificate de CO2 se vireaza la Fondul de mediu si vor fi utilizate pentru finantarea proiectelor care duc la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Proiectele care urmeaza sa fie finantate din ace?ti bani vor fi aprobate de Guvern. Comercializarea surplusului de certificate de CO2 se face prin negociere directa si va fi luata in calcul oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic.

Executivul argumenteaza adoptarea acestui act normativ "luand in considerare criza economica ?i faptul ca venitul obtinut din comercializarea surplusului (...) conduce la un impact pozitiv asupra deficitului bugetar si reprezinta o sursa de finantare pentru proiectele de mediu (...) precum si pentru proiectele din sectorul rezidential, agricultura ?i transporturi, in vederea aplicarii pachetului legislativ energie-schimbari climatice".

Actul normativ a fost aprobat in regim de urgenta pentru ca tendinta pe piata certificatelor de CO2 este de scadere "semnificativa" a pretului, se mai arata in text.

In iulie 2009, ministrul Economiei Adriean Videanu declara ca Romania vrea sa vanda certificate ce corespund unei cantitati de 150 de milioane de tone de CO2, din cele 250 de milioane de tone ce-i revin conform Protocolului de la Kyoto. Ministrul estima ca Romania va incasa 1,8 miliarde de euro.

#certificate, #co2, #kyoto, #romania , #stiri Impact