Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania, in topul mondial al pirateriei

Romania, in topul mondial al pirateriei
Romania are una dintre cele mai ridicate rate ale pirateriei software din lume (73%), ocupand pozitia a treia in Europa de Est.Din aceasta cauza, tara noastra a pierdut in 2003 49 milioane de dolari.
Rata pirateriei software in Romania este printre cele mai ridicate din lume, tara noastra ocupand a treia pozitie in Europa de Est. Potrivit unui studiu, Romania pierde anual 49 milioane de dolari din cauza comercializarii si instalarii de software A"la negruA".

Pirateria software atinge, in Romania, o rata de 73%, ceea ce plaseaza tara noastra printre primele trei state din Europa de Est in ceea ce priveste instalarea ilegala de software, potrivit unui studiu al Business Software Alliance (BSA) si IDC, citat de publicatia EurActiv.

Printre tarile A"fruntaseA" la software contrafacut se situeaza tari din Comunitatea Statelor Independente (CSI), cu o rata de 91%, Ucraina (91%) si Rusia (87%). Totodata, Romania se afla si in topul mondial al tarilor cu o rata mare a pirateriei, clasament in care conduc China si Vietnam (92%), Indonezia, cu o rata de 88%, Pakistan (83%) si Thailanda (80%).

PIERDERI. Potrivit studiului, anul trecut, la nivel mondial au fost instalate legal pachete de software in regim comercial pentru computere personale in valoare de 50 miliarde de dolari. In acelasi timp, instalarile ilegale de software au ajuns la 30 miliarde de euro, la nivel global. La fiecare 2 dolari obtinuti din soft ilegal se adauga un dolar obtinut din software A"la negruA", se arata in cercetare. La nivelul anului trecut, rata de piratare a fost de 36%, valoarea pierderilor ridicandu-se la 28,7 miliarde de euro.

Pierderile cele mai mari cauzate de pirateria software le au statele din Europa Occidentala (9,6 miliarde de dolari), urmate de Canada si SUA (7,2 miliarde dolari), in timp ce Europa de Est pierde anual 2,1 miliarde USD. Software-ul instalat ilegal aduce Romaniei pierderi de 49 milioane de dolari, potrivit studiului.

TOP. Rezultatele cercetarii arata ca regiunea cu cea mai mare rata de software ilegal este Europa de Est, cu o rata a pirateriei de 71%, urmata de America Latina (63%), Orientul Mijlociu si Africa (56%) si regiunea asiatica. La polul opus, zonele mai putin afectate de contrafacerile in domeniul informatic sunt statele din Europa de Vest (36%) si SUA/Canada (23%). Potrivit BSA, valoarea soft-ului piratat in 2003 se ridica, in Uniunea Europeana, la 9,7 miliarde de dolari (circa 8 miliarde de euro).


CAUZE
Aparitia unor noi utilizatori de pe pietele nou formate, precum si cresterea accesibilitatii soft-ului piratat, mai ales prin intermediul Internetului, au dus la cresterea ratei pirateriei software. Pirateria on-line este favorizata de cresterea vitezelor de transfer al datelor, care dau posibilitatea utilizatorilor de a descarca de pe Internet fisiere de mari dimensiuni intr-un timp scurt. Organismele internationale incearca se reduca amploarea fenomenului prin instituirea unor legi mai aspre in domeniul drepturilor de autor si punerea in practica a unor programe educationale.


MASURI
Peste 37% din software-ul din UE este piratat. Ei cer statelor membre sa instituie penalitati usturatoare atunci cand vor transpune directiva UE pentru dreptul proprietatii intelectuale. Beth Scott, vicepresedinte al BSA spune ca pierderile au impact asupra unei comunitati largi, inclusiv asupra vanzatorilor, distribuitorilor si serviciilor de sprijin. Scott este de parere ca BSA va trebui sa instituie penalitati mari pentru a descuraja pirateria.


Rata pirateriei in Europa de Est

Ucraina
Rata pirateriei: 91%
Pierderi (mil. USD): 92

Rusia
Rata pirateriei: 87%
Pierderi (mil. USD): 1.104

Romania
Rata pirateriei: 73%
Pierderi (mil. USD): 49

Bulgaria
Rata pirateriei: 71%
Pierderi (mil. USD): 26

Croatia
Rata pirateriei: 59%
Pierderi (mil. USD): 44

Lituania
Rata pirateriei: 58%
Pierderi (mil. USD): 17

Polonia
Rata pirateriei: 58%
Pierderi (mil. USD): 301

Letonia
Rata pirateriei: 57%
Pierderi (mil. USD): 16

Estonia
Rata pirateriei: 54%
Pierderi (mil. USD): 14

Slovenia
Rata pirateriei: 52%
Pierderi (mil. USD): 32

Slovacia
Rata pirateriei: 50%
Pierderi (mil. USD): 40

Ungaria
Rata pirateriei: 42%
Pierderi (mil. USD): 96

Cehia
Rata pirateriei: 40%
Pierderi (mil. USD): 106Sursa: Jurnalul National

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1129 ori