Romania cere UE sa faca presiuni ca Ucraina sa stopeze lucrarile pe Bastroe

Miercuri, 05 Martie 2008, ora 13:28
1328 citiri
Romania cere UE sa faca presiuni ca Ucraina sa stopeze lucrarile pe Bastroe

Romania a cerut celorlalte tari membre ale Uniunii Europene si Comisiei Europene sa se asigure ca Ucraina nu-si va pune in aplicare decizia finala privind continuarea lucrarilor la canalul Bastroe si sa reia dialogul cu toate partile interesate in vederea rezolvarii acestei chestiuni prin deplina respectare a legislatiei internationale, releva un document de presa publicat pe site-ul Consiliului de Ministri.

Cu prilejul reuniunii ministrilor pe probleme de mediu ai UE, care s-a desfasurat luni, 3 martie, la Bruxelles, delegatia romana, condusa de ministrul mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi, a prezentat un document in care amintea ca, la 18 ianuarie, autoritatile ucrainene au informat partea romana ca au luat decizia de a adanci bratul Bastroe pentru crearea unei cai navigabile de mare adancime.

In expunerea de motive prezentata de partea romana se precizeaza ca decizia finala a autoritatilor ucrainene privind adancirea canalului Bastroe reprezinta o amenintare serioasa pentru Delta Dunarii, habitat pentru peste 1.200 de specii de arbori si plante si cu cea mai diversa fauna de pe continentul european.


Potrivit autoritatilor romane, aceasta inseamna ca dezvoltatorul proiectului poate continua lucrarile fara sa tina cont nici de comentariile autoritatilor romane si ale publicului, nici de consultarile pe baza articolului 5 al Conventiei de la Espoo din 1991 privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier.

Autoritatile de la Kiev sunt obligate, potrivit prevederilor Conventiei de la Espoo, sa ia in considerare pozitia Romaniei in privinta canalului Bastroe si sa colaboreze in continuare cu aceasta, in vederea identificarii celor mai potrivite masuri pentru eliminarea oricarui impact negativ al proiectului asupra eco-sistemului Deltei Dunarii.


Potrivit Comisiei de Ancheta Internationala, constituita in temeiul prevederilor Conventiei de la Espoo, proiectul ucrainean este susceptibil sa produca un impact negativ semnificativ asupra intregii dinamici din Delta Dunarii.

In opinia autoritatilor de la Bucuresti, decizia Ucrainei din 18 ianuarie 2008 a fost adoptata unilateral si prematur, incalcand consultarile bilaterale pe care cele doua tari trebuiau sa le aiba cu privire la acest proiect.

De aceea, Romania considera ca Ucraina a ignorat legislatia internationala aplicabila proiectelor suspecte de a avea un impact negativ asupra mediului in context transfrontalier, se arata in documentul prezentat la 3 martie de partea romana la reuniunea Consiliului de Mediu de la Bruxelles. Romania a transmis autoritatilor de la Kiev raspunsul sau cu privire la decizia finala a oficialilor ucraineni, in care partea romana a precizat ca abordarea ucraineana incalca atat prevederile dreptului international, cat si angajamentele bilaterale asumate de Ucraina.


In documentul prezentat la Consiliul de Mediu, delegatia romana a atras atentia ca decizia Ucrainei vine intr-un moment in care mai multe foruri internationale sunt pregatite sa adopte o decizie finala cu privire la proiectul Bastroe.

Delegatia romana a amintit ca, in primul rand, Comitetul de Implementare a Conventiei de la Espoo este pe punctul de a-si finaliza analiza privind indeplinirea de catre parti a obligatiilor ce le revin potrivit Conventiei de la Espoo.

In al doilea rand, reprezentantii Conventiei de la Berna intentioneaza sa viziteze zona unde urmeaza sa fie dezvoltat proiectul si sa supuna unei expertize internationale intreaga documentatie a proiectului. De aceea, in opinia partii romane, decizia finala adoptata de Ucraina pune sub semnul intrebarii relevanta tuturor acestor eforturi internationale.


Partea romana a anuntat ca a notificat deja toate organizatiile internationale care au fost constant informate in legatura cu acest proiect inca din 2004 si indeosebi Conventia de la Berna privind conservarea vietii salbatice si a habitatelor naturale din Europa, Conventia de la Ramsar asupra zonelor umede de importanta nationala, Conventiile de la Espoo si Aarhus, Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea si Comisia Europeana.

In documentul prezentat luni, delegatia romana si-a reiterat speranta ca Ucraina va abandona abordarea sa unilaterala a acestui proiect si ca va respecta legislatia internationala.