RMGC: de 3 ani nu mai avem dialog cu Guvernul

Joi, 08 Iulie 2010, ora 14:43
1513 citiri
RMGC: de 3 ani nu mai avem dialog cu Guvernul

Reprezentantii companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) au declarat joi ca de trei ani nu au mai avut niciun fel de dialog cu oficialii Guvernului roman pe tema proiectului minier si ca aceasta investitie ar putea aduce 19 miliarde de dolari la PIB-ul Romaniei, transmite NewsIn.

"Proiectul stagneaza din anul 2007. De trei ani, nu mai avem un dialog cu Guvernul. Utilajele sunt in Germania si asteapta sa incepem munca.

Pana in prezent, au fost discutate in cadrul comisiei patru din zece capitole ale Studiului de impact si speram sa fim chemati cat de curand de comisie pentru continuarea procedurilor", a declarat joi directorul general RMGC, Dragos Tanase.

Potrivit acestuia, pana acum compania a cheltuit in cadrul acestui proiect aproape 300 milioane dolari, pe cercetari geologice si pe achizitii de proprietati.

De asemenea, potrivit unui studiu facut de Oxford Policy Management, proiectul minier al companiei RMGC ar putea contribui cu 19 miliarde dolari la PIB-ul Romaniei, prin prisma efectului de multiplicare generat de proiect pe intreaga sa durata de viata, si ar putea crea peste 3.000 de locuri de munca in total (2.300 din activitatea miniera propriu-zisa si circa 900 in faza operationala).

Proiectul de exploatare a aurului propus la Rosia Montana se intinde pe o durata de 27 de ani (2 ani pentru faza de constructie, 16 ani pentru faza de exploatare propriu-zisa si 9 ani pentru inchidere si dezafectare).

In aceasta perioada, se preconizeaza ca se vor investi in proiect 2 miliarde de dolari si ca se vor genera venituri de 7,5 miliarde dolari din vanzarea aurului (la un pret al aurului de 900 dolari pe uncie).

Contributia directa totala la bugetul de stat (sub forma de impozite, redevente, taxe si dividende) este estimata la 1,72 miliarde dolari.

Costurile de constructie, plus cheltuielile angajate de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) in perioada de exploatare si inchidere vor genera cheltuieli directe noi de cel putin 1,96 miliarde dolari pe bunuri si servicii in Romania si 2,25 miliarde dolari daca se includ si cheltuielile cu forta de munca, potrivit informatiilor RMGC.

#guvern, #montana, #pib, #rosia , #stiri Impact