Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ritmul cheltuielilor pentru tehnologii informationale va incetini in 2009

Ritmul cheltuielilor pentru tehnologii informationale va incetini in 2009
Ritmul cheltuielilor privind tehnologia informatiei va incetini in mod semnificativ in 2009, ca un rezultat direct al crizei financiare globale, se arata intr-un studiu recent al IDC.Conform acestuia, prognoza cresterilor cheltuielilor pentru domeniul IT la nivel mondial este de 2,6% in 2009, in scadere fata de procentul estimativ comunicat inaintea crizei financiare, de 5,9%. In SUA acest procent s-a rectificat de la o crestere a cheltuielilor pentru domeniul IT de 4,2%, la un procent de 0,9%.
 

"Desi toate previziunile economice s-au schimbat dintr-o crestere usoara intr-o scadere drastica in timp de cateva zile, vestea buna este ca sectorul IT este intr-o pozitie mai buna fata de celelalte segmente afectate de criza si are toate sansele de a rezista la aceasta tendinta de depreciere a economiei", a declarat seful departamentului de cercetare de la IDC, John Gantz.La nivel regional, cheltuielile in crestere din Japonia, Europa de Vest si Statele Unite vor oscila in jurul valorii de 1% in 2009.In contrast, in economiile in curs de dezvoltare din Europa Centrala si de Est, America Latina, Orientul Mijlociu si Africa vor continua sa inregistreze cresteri sanatoase, dar la niveluri mai mici decat procentajele de doua cifre anticipate anterior .Sectoarele de software si servicii se vor bucura de o crestere solida, in timp ce cheltuielile pentru hardware, cu exceptia echipamenteleor de stocare date, sunt de asteptat sa scada in 2009.

 

Dupa 2009, IDC prognozeaza o recuperare completa a cheltuielilor in domeniul IT, cu rate de crestere apropiindu-se de 6,0% in 2012. In ciuda acestor previziuni, IDC estimeaza ca mai mult de 300 miliarde de dolari, reprezentand potentiale castiguri in industria de IT, vor fi pierdute din cauza ritmulul mai lent al investitiilor, in urmatorii patru ani.

 

"Desi prognoza revizuita arata un scenariu de decelerare si reflecta o perspectiva sinistra pentru cresterea economica la nivel global, sectorul IT este intr-o forma mai buna, comparativ cu precedenta cadere dupa evenimentele din 11 septembrie 2001. Ca urmare, va exista o mai mare presiune pentru cei ce activeaza in acest domeniu pentru a continua sa faca investitii in IT, pentru a ramane competitivi", a declarat vicepresedintele strategii si piata IT de la IDC, Stephen Minton.Avand in vedere incertitudinile cauzate de actuala criza financiara, IDC a realizat si un scenariu pesimist pentru a-i ajuta pe executivi sa se pregateasca pentru cazul in care impactul crizei este mai pronuntat. In acest scenariu, IDC si-a revizuit in scadere estimarea pentru cresterea PIB-ului la nivel global in 2009 la 0,3%, adica cu 1,5% mai putin decat actuala prognoza si mai slaba decat in oricare alt an de al doilea razboi mondial.A rezultat astfel o prognoza de crestere cu 0,1% a cheltuielilor globale in IT in 2009, cu cresteri negative in SUA, Europa de Vest si Japonia.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1148 ori