Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Riscul de tara al Romaniei s-a ameliorat, a indicat asiguratorul de credite Euler Hermes

Riscul de tara al Romaniei s-a ameliorat, a indicat asiguratorul de credite Euler Hermes

Riscul de tara al Romaniei s-a ameliorat, trecand de la C la B, pe o scara de la AA la D, ca urmare a aderarii la Uniunea Europeana, a indicat asiguratorul de credite Euler Hermes, citat de portalul RiskAssur.

Riscul de tara al Romaniei s-a ameliorat ca urmare a aderarii la Uniunea Europeana, care va avea un impact pozitiv asupra tarii chiar daca exista o lipsa de transparenta in mediul de afaceri iar cadrul juridic si reglementarile sunt uneori ineficace.

Asiguratorul de credite Euler Hermes urmareste in permanenta riscurile statelor, in functie de aspectele politice si economice.

In Romania, cresterea economica si calitatea mediului de afaceri s-au ameliorat, din anul 2001 pana in prezent, dupa un deceniu de declin. Tara a inregistrat un PIB per capita de aproximativ 5.300 dolari, anul trecut, valoare care o situeaza pe penultimul loc in randul celor 27 membre UE. Agricultura reprezinta inca 10 la suta din PIB, industria constructiilor acopera 35 la suta din PIB, iar serviciile detin 55 la suta, potrivit sursei citate.

Tarile UE sunt destinatia a doua treimi din exporturile romanesti.

"Pentru 2007, estimam o crestere economica de 5,8 la suta, dupa cea de 7,5 la suta de anul trecut. Comparativ cu tarile monitorizate de Euler Hermes, Romania se plaseaza lejer peste medie. Situatia sa s-a ameliorat sensibil in ultimii ani gratie unui regim comercial liberal, mai ales ca urmare a anularii celor mai multe restrictii pe piata de capital, a reformei progresive a sistemului bancar si a restructurarii sale precum si dupa votarea mai multor legi vizand ameliorarea administratiei publice si a sistemului juridic", precizeaza expertii Eurel Hermes.

Pe de alta parte, companiile mici s-ar putea sa nu reziste concurentei, dupa aderarea la UE. Principalii perdanti vor fi companiile care nu corespund normelor UE, in particular din industria extractiva, de ingrasaminte sau alimentare, in timp ce industria auto, constructii, de mobila si IT vor fi principalii beneficiari ai UE, comenteaza sursa citata.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 906 ori