Ria Novosti: Soarta rublei depinde de tragedia greaca

Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 18:26
1409 citiri
Ria Novosti: Soarta rublei depinde de tragedia greaca

Grecia, impovarata de datorii, tine sabia lui Damocles asupra rublei, gasirea unei solutii pentru rezolvarea crizei datoriilor din Europa fiind esentiala pentru cresterea pretului petrolului, principala sursa de venituri a Rusiei, potrivit analistilor citati de Ria Novosti. 

Rubla s-a devalorizat cu peste 10% fata de dolar, dupa escaladarea crizei europene a datoriilor, iar banca centrala a Rusiei a cheltuit numai in septembrie circa 8 miliarde de dolari pentru protejarea monedei, relateaza Mediafax.

"Atingem varful crizei. Nimeni nu stie cum va fi rezolvata situatia Greciei, iata de ce nu poate fi anticipat cursul rublei", a declarat seful departamentului de cercetari al Bancii Moscovei, Kirill Tremasov.

El a aratat ca rubla se va devaloriza pana cand autoritatile europene vor gasi o solutie.

Liderii europeni incearca de un an sa depaseasca criza datoriilor, care s-a amplificat insa la sfarsitul verii, cand Grecia nu a reusit sa respecte tinta stabilita pentru deficitul bugetar, necesara pentru furnizarea unei noi transe de 8 miliarde de euro din imprumutul de 110 miliarde de euro convenit anul trecut.

"Din nefericire, viitorul rublei nu depinde de factorii interni, si de evolutia situatiei economice mondiale", a declarat Vladimir Tihomirov, economist sef la compania financiara Otkritie.

Daca criza nu va fi rezolvata, va provoca scaderea pretului petrolului, principala sursa de venituri a Rusiei, ceea ce va avea impact negativ asupra rublei.

Investitorii sunt ingrijorati ca materializarea celui mai prost scenariu pentru Grecia, respectiv extinderea problemelor in alte tari europene, va determina investitorii sa faca plasamente in dolari si sa renunte la ruble.

Situatia seamana cu cea din 2007, cand pietele occidentale erau marcate de pesimism, dar pretul petrolului s-a mentinut ridicat intrucat efectul de domino nu atinsese inca pietele emergente, a declarat Natalia Orlova, economist sef la Alfa Bank, avertizand "ca ar putea veni un nou 2008". 

#rubla afectata de grecia, # soarta rublei, # grecia criza datorii , #stiri Impact