Rezervele strategice americane tempereaza pretul petrolului

Marti, 06 Septembrie 2005, ora 06:55
870 citiri

Pretul petrolului pe plan international a ajuns din nou la valorile pe care le avea inainte ca uraganul Katrina sa loveasca statele americane de pe coasta Golfului Mexic. Dupa ce vineri incepuse sa scada, pretul petrolului a continuat ieri tendinta de temperare. Aceasta dupa ce statele industrializate au decis sa apeleze la rezervele strategice pentru a evita o supraincalzire a pietei petrolului si o crestere peste masura a pretului.

Un alt motiv care a dus la scaderea pretului este ingrijorarea ca increderea consumatorilor americani va scadea dupa recentele mariri ale pretului carburantilor. Efectele negative ale uraganului Katrina asupra economiei Statelor Unite se manifesta atat prin intreruperea activitatii firmelor din zona Golfului Mexic, cat si indirect, prin intermediul pretului petrolului. Cele trei state afectate de uragan contribuie cu trei procente la Produsul Intern Brut al SUA.

Pretul barilului de petrol Brent era, la ora 9:00 GMT, cu 1,18 dolari mai mic decat vineri, ajungand la 64,88 dolari/baril. Bursa Americana de Marfuri a fost ieri inchisa, in Statele Unite sarbatorindu-se ziua muncii, astfel ca pretul petrolului a ramas la 67,57 dolari/baril, cu mult mai jos decat valoarea maxima de 70,85 dolari/baril atinsa in cursul saptamanii trecute.

A"Cred ca a fost calmata furtuna de pe piata petrolului, dupa ce s-a apelat la rezervele strategiceA", a declarat David Thurtell, de la Commonwealth Bank of Australia.

Agentia Internationala pentru Energie anuntase saptamana trecuta ca membrii sai, in numar de 26, vor scoate din rezerve doua milioane de barili de petrol pe zi, pentru a putea compensa intreruperea unei zecimi din capacitatea de rafinare, respectiv a unui sfert din capacitatea de productie a SUA.

Din cantitatea totala ce va fi scoasa din rezerve, Statele Unite vor contribui cu un milion de barili pe zi, in vreme ce tarile Europei si ale Asiei vor asigura cu precadere produse petroliere precum benzina. Dintre acestea, Japonia va contribui cu 240.000 de barili pe zi.

Este pentru prima data dupa anul 1991 cand Agentia creata in 1970, dupa embargoul petrolier arab, recurge la aceasta masura. Rezervele petroliere ale celor 26 de membri insumeaza 1,5 miliarde de barili.

Analistii economici incep deja sa ia in calcul impactul pe care il va avea uraganul Katrina asupra economiei americane, deja afectata de cresterea de pana acum a pretului petrolului.

A"Este foarte posibil ca maririle usoare ale preturilor din aceasta perioada, venite dupa o lunga perioada de inflatie, sa schimbe in cele din urma comportamentul consumatorilorA", se afirma intr-un comunicat al firmei de consultanta Petroleum Finance Corp., din Washington. A"Socul reprezentat de preturile mai mari ale energiei, intreruperile liniilor de aprovizionare cu gaz si carburanti si socul emotional provocat de dezastru ar putea genera o schimbare a comportamentului economicA", mai spun analistii.

Averea

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...