Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Reuniune europeana asupra viitorului statut al provinciei Kosovo

Reuniune europeana asupra viitorului statut al provinciei Kosovo
Dupa anuntarea victoriei ultranationalistilor, reprezentantul UE, Javier Solana spera totusi in formarea unui guvern proeuropean. In opinia lui Javier Solana este inca prea curand pentru a evalua impactul acestui scrutin asupra viitorului statut al provinciei sarbe Kosovo.

"Sper mult in formarea rapida a unui guvern, in acord cu principiile Uniunii Europene", a spus Javier Solana ziaristilor.

La randul sau, ministrul german al afacerilor externe, Frank-Walter Steinneier, a carui tara asigura presedintia rotativa a UE, si-a exprimat de asemenea dorinta ca la Belgrad sa se instaleze un guvern proeuropean. "Aceste alegeri sunt o ocazie importanta pentru Serbia si ele trebuie sa ii permita sa priveasca inainte si sa inteleaga complet viitorul sau european".

Reuniune asupra statutului viitor al Kosovo

Sefii diplomatiei celor 27 se afla la 22 ianuarie la Bruxelles pentru un consiliu pe probleme generale si relatii externe consacrat mai ales viitorului statut al provinciei Kosovo. Saptamana trecuta, Frank-Walter Steinmeier si alti responsabili au insistat asupra faptului ca stabilitatea si securitatea Balcanilor este o prioritate pentru UE.
Ministrii afacerilor externe ai UE vor evoca de asemenea dosarul iranian, cu punerea in aplicare a rezolutiei 1737 a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, si procesul de pace in Orientul Mijlociu.

Reuniunea de la Bruxelles intervine in timp ce mediatorul Natiunilor Unite, Martti Ahtisaari, urmeaza sa prezinte la 26 ianuarie recomandarile sale asupra viitorului provinciei sarbe a carei populatie majoritara este formata din vorbitori de albaneza, aflata sub administratie ONU din 1999. Potrivit diplomatilor europeni, finlandezul ar urma sa recomande o independenta limitata.

Diplomatii se asteapta la dezbateri lungi cu Rusia asupra statutului provinciei Kosovo in Consiliul de Securitate al ONU. Moscova sustine ferm pozitia Belgradului care vrea sa mentina provincia sub control sarbesc, in timp ce Washingtonul este favorabil independentei Kosovo. Si UE este divizata intre tarile ostile oricarei secesiuni, ca Spania, Grecia, Cipru, Romania si Slovacia, si cele care o sustin, ca Marea Britanie si Olanda printre altele.

RadorTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 709 ori