Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Relaxarea fiscala si salariile exercita presiuni inflationiste in Romania

Relaxarea fiscala si salariile exercita presiuni inflationiste in Romania

In economia romaneasca exista o crestere a presiunilor inflationiste determinata partial si de anuntata relaxare fiscala pe segmentul salarial, a declarat, joi, economistul sef pentru regiunea Europa Centrala si de Est a Bancii Mondiale (BM), Thomas Laursen, care a prezentat raportul "UE 8+2".

In primul raport al institutiei financiare internationale arata primul raport trimestrial al Bancii Mondiale despre noii membri ai UE in care apar Romania si Bulgaria, se mentioneaza ca presiunile inflationiste s-ar putea accentua in cele zece tari analizate.

"In vreme ce inflatia pare sub control in Polonia si Republica Ceha, alte state intampina dificultati. In Statele Baltice si, intr-o oarecare masura, in Bulgaria si Romania, cresterile mari anticipate ale salariilor si creditelor neguvernamentale genereaza presiuni inflationiste semnificative si care pot duce la supraincalzire economica", avertizeaza Banca Mondiala.

"In alte tari, deprecierea monedelor nationale din mai si iunie 2006 a generat tensiuni legate de cresterea ulterioara a preturilor, in special in Ungaria. Ajustarea preturilor administrative si cresterea impozitelor indirecte armonizate cu UE au accentuat presiunile inflationiste in mai multe tari din regiune", spun analistii Bancii Mondiale.

"Anul 2007 va aduce cu sine o noua runda de reglementari privind cresterea preturilor pentru cele mai multe tari UE 8+2, impactul asupra inflatiei urmand a fi probabil cel mai pronuntat in Ungaria, Republica Ceha, Estonia, Lituania si Romania. In acelasi timp, scaderea drastica a preturilor la petrol din ultima vreme ar putea contribui la amortizarea presiunilor inflationiste in 2007. Politicile fiscale din regiune au fost in general pro-ciclice in 2006, iar situatia nu pare sa se schimbe prea mult in acest an" spune Thomas Blatt Laursen, economist principal al Bancii Mondiale si autor coordonator al raportului.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 695 ori