Reforma sectorului fructelor si legumelor propusa de UE are un impact major asupra Romaniei

Marti, 30 Ianuarie 2007, ora 05:20
1116 citiri

Corespondentul Rompres la Bruxelles, Petronela Popa, transmite: Reforma sectorului fructelor si legumelor, propusa saptamana trecuta de Comisie si discutata luni in Consiliul Agriculturii si Pescuitului, are un impact foarte important asupra tarii noastre, a apreciat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Nicolae Lazin.

'Prin traditie, Romania a avut un sector major al fructelor si legumelor, care a fost afectat si a scazut in perioada de tranzitie. Noi suntem pentru o politica de sprijinire a sectorului, atat prin sustinerea asociatiilor de producatori, cat si prin extinderea interventiilor de criza si la alte categorii de producatori', a subliniat Nicolae Lazin, reprezentantul Romaniei reuniunea ministrilor agriculturii din statele membre UE.

Saptamana trecuta, comisarul european pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, a prezentat propunerea Comisiei Europene pentru reformarea acestui sector. Un accent deosebit se punea pe asociatiile de producatori, masurile propuse de executivul comunitar fiind menite a-i incuraja pe producatori sa faca un 'front comun' si sa se uneasca in astfel de asociatii, pentru a-si putea comercializa mai usor si mai avantajos produsele.

Astfel, asociatiile de producatori vor primi fonduri suplimentare (cofinantare comunitara de 60% in loc de 50%, cat este in prezent) in zonele in care productia comercializata prin asociatii de producatori reprezinta mai putin de 20% si in noile state membre UE. De asemenea, sectorul fructelor si legumelor va fi inclus in Schema Unica de Plati /SPS/, ceea ce inseamna ca suprafetele pe care sunt cultivate fructe si legume vor fi decuplate de celelalte suprafete agricole si vor putea sa primeasca fonduri in conformitate cu plafoanele bugetare nationale alocate SPS.

In prima parte a lucrarilor, ministrii agriculturii din cele 27 de state membre au discutat pe marginea reformei sectorului fructelor si legumelor, fiecare stat prezentandu-si propria pozitie.

'Prin luarea noastra de pozitie am solicitat diminuarea plafonului pentru care se acorda sprijinul pentru legumele si fructele comercializate in comun, extinderea interventiilor de criza si la alte categorii de producatori, nu doar la asociatiile de producatori, si in general mergem pe aceasta linie de simplificare a cadrului de sustinere a producatorilor de fructe si legume', a mai spus secretarul de stat Lazin.

Oficialul roman a mai spus ca tara noastra este foarte interesata de promovarea unor produse romanesti la categoria 'traditionale' si isi va elabora o strategie foarte clara pentru acest lucru.

Importanta este 'portita care ramane deschisa producatorilor sau agroprocesatorilor, si acest lucru se poate realiza inclusiv prin sustinerea procesarii la nivel de ferma si prin aprobarea pentru niste retete de produse traditionale. /.../ Lucrul acesta este intrucatva facut deja prin masurile de sustinere a investitiilor, a programelor de competitivitate si calitate si prin noul plan de dezvoltare rurala (continuarea SAPARD)', a mai spus Nicolae Lazin, adaugand ca exista timpul necesar pana in iulie.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)