Reducerea CAS va avea un impact negativ anual de 4,4 miliarde lei

Marti, 17 Iunie 2014, ora 08:34
1539 citiri
Reducerea CAS va avea un impact negativ anual de 4,4 miliarde lei

Reducerea contributiilor de asigurari sociale va avea un impact negativ asupra bugetului general consolidat calculat la o medie anuala de 4,409 miliarde lei, in urmatorii cinci ani, se arata in motivarea la proiectul de Lege pentru modificarea Codului Fiscal, publicata de Ministerul Finantelor.

In 2014, impactul este estimat la minus 850 milioane lei, in 2015 la minus 4,86 miliarde lei, in 2016 la minus 5,206 miliarde lei si in 2017 si 2018 la minus 5,564 miliarde lei.

Conform proiectului de act normativ, cotele platite de angajatori, in functie de conditiile de munca, pentru contributia de asigurari sociale datorata sistemului public de pensii vor fi diminuate la 15,8% pentru conditii normale de munca, 20,8% pentru conditii deosebite de munca si 25,8% pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca. In prezent, cotele sunt de 20,8%, 25,8% si, respectiv, 30,8%.

Aceasta modificare va determina, conform motivarii, 'cresterea fondurilor ramase la dipozitia angajatorului, surse care pot fi folosite pentru crearea de noi locuri de munca, contribuind astfel al cresterea bazei de calcul a contributiilor sociale'. De asemenea, va duce la cresterea numarului de contribuabili, implicit la eficientizarea raportului contributii/beneficiari si a mesei de impunere, respectiv cresterea veniturilor asupra carora se aplica contributia, va stimula mediul de afaceri si va reduce rata efectiva de taxare a muncii.

Mai multe locuri de munca

Impactul social va fi 'crearea de noi locuri de munca, diminuarea fenomenului muncii neformalizate si implicit asigurarea prestatiilor acordate din sistemele de asigurari sociale (servicii medicale, indemnizatii pentru boala si maternitate, indemnizatii de somaj, pensii)'.

In motivare se mai mentioneaza ca impactul negativ generat de aceasta masura va fi compensat pe anul 2014 din veniturile incasate suplimentar din impozitul pe constructii, care a fost proiectat pentru anul 2014 in valoare de 488 milioane lei, a fost declarat in valoare de 1,449 miliarde lei si a fost incasat la primul termen de plata in suma de 710,4 milioane lei.

Anul viitor, impactul negativ va fi compensat prin cresterea veniturilor bugetare incasate ca urmare a implementarii de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala a masurilor de eficientizare a sistemului de colectare a veniturilor bugetare si de crestere a gradului de conformare voluntara, atat la declarare cat si la plata. Compensarea va veni, potrivit initiatorilor proiectului de Lege, si din cresterea pe termen mediu a obligatiilor la bugetul general consolidat ca urmare a efectelor de multiplicare economica determinate de aceasta masura, ce decurg din cresterea investitiilor si crearea de noi locuri de munca.

#reducerea cas, #buget general consolidat, #modificare cod fiscal , #stiri Impact