Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Reducerea CAS cu 6% ar diminua incasarile bugetare cu peste un mld. euro

Reducerea CAS cu 6% ar diminua incasarile bugetare cu peste un mld. euro

Reducerea contributiilor de asigurari sociale cu sase puncte procentuale, anuntata de premierul Tariceanu, ar echivala cu o suma neincasata la bugetul de stat de aproximativ 4 - 5 miliarde de lei, bani care se vor regasi in proportii diferite in majorari ale veniturilor populatiei.

Suma ramasa la dispozitia salariatilor ar reprezenta echivalentul a aproape 1,5 miliarde euro, adica peste 1% din PIB prognozat pentru 2008.

Avand ca baza de calcul incasarile din contributii de asigurari sociale de anul trecut, cele sase puncte procentuale ar reprezenta aproximativ 4,1 miliarde lei. Executia bugetara pe 2006 indica un nivel al contributiilor de asigurari de 33 miliarde lei, respectiv 9,8% din PIB.

Baza de calcul ar urma sa creasca in 2007 cu aproape 16,7%, nivel indicat de Comisia Nationala de Prognoza pentru evolutia salariului mediu brut din Romania, si cu mai mult de 10% in 2008.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat luni ca nivelul contributiilor de asigurari sociale ar putea fi diminuat cu pana la sase puncte procentuale anul viitor. El nu a oferit alte detalii si nu a explicat ce resurse sunt avute in vedere pentru acoperirea eventualelor goluri la buget.

Contributiile de asigurari sociale reprezinta in prezent 45,5% din nivelul salariului brut. Angajatorul plateste 28%, iar restul este achitat de salariat, respectiv 9,5% - contributia individuala de asigurari sociale, 6,5% - asigurarea individuala de sanatate si 1% - asigurare de somaj.

In fapt, fiind o taxa cu retinere la sursa, angajatorul achita toate contributiile, iar negocierea veniturilor se realizeaza, de regula, in ceea ce priveste salariul net platit. Reducerea contributiei nu se va traduce automat intr-o crestere a veniturilor salariatilor, pentru cao serie de angajatori vor proceda la reducerea salariului brut si mentinerea nivelurilor negociate pentru vanitul net.

Reducerea contributiei va avea, totusi, un impact pozitiv, atat la nivelul veniturilor populatiei, cat si al legalizarii formelor de plata pentru salariati.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 844 ori