Reactia Spaniei: Restrictionam piata muncii fiindca vrem sa protejam comunitatea de romani!

Vineri, 22 Iulie 2011, ora 11:29
1468 citiri
Reactia Spaniei: Restrictionam piata muncii fiindca vrem sa protejam comunitatea de romani!

Decizia Spaniei de a restrictiona piata muncii pentru cetatenii din Romania a fost luata pentru a proteja de fapt comunitatea de romani din Spania, intrucat somajul este de 35%, a precizat secretarul de stat spaniol pentru imigratie, Anna Terron.

"Nu vorbim doar de o protejare temporara a slujbelor spaniolilor, dar si de a preveni situatia ca noii imigranti ce ar veni din Romania sa aiba un impact negativ asupra romanilor care deja sunt aici", a declarat Terron.

In Spania, rata somajului a ajuns la 20%, una dintre cele mai mari din Europa. Romanii care se afla in Spania sunt insa si mai dur loviti de criza din aceasta tara, in randul comunitatii de romani rata somajului situandu-se in prezent de 35%, arata International Herald Tribune.

Anna Terron a tinut sa sublinieze in discutia telefonica pe care a avut-o joi cu IHT ca decizia Spaniei de a restrictiona piata muncii pentru romani este "complet diferita" de eforturile unor state membre ale Uniunii Europene de a modifica Acordul Schengen.

"Suntem si vom continua sa fim o tara care lupta impotriva oricarei reformari a Schengen", a declarat ea. In acelasi timp, "trebuie sa recunoastem ca in acest moment, aici, noi nu cream locuri de munca si trebuie facut ceva pentru a raspunde acestei situatii dificile de pe piata muncii", a continuat Terron.

Populatia Spaniei, de 46 de milioane de oameni, include 864.000 de romani inregistrati oficial. Numarul lor a crescut de patru ori in ultimii cinci ani.

Anul trecut, scrie IHT, ei au devenit cea mai mare comunitate de straini, depasindu-i pe marocani si ecuadorieni, iar numarul lor a continuat sa creasca chiar si dupa ce industria constructiilor din Spania si alte sectoare ale economiei s-au prabusit. Terron a comentat ca aceasta "contratendinta" este surprinzatoare, in conditiile in care Romania are o rata a somajului de numai 7%, la aproape o treime fata de cea a Spaniei.

Decizia guvernului de la Madrid cu privire la restrictiile pentru romani pe piata muncii din Spania este asteptata vineri.

Sustinerea pentru o asemenea decizie vine in conditiile in care criza economica europeana, la care se adauga o crestere a sentimentelor xenofobe in unele tari si presiunea migratorie din cauza evenimentelor din Africa de Nord fac dificila mentinerea angajamentului multor tari fata de respectarea principiului liberei circulatii, scrie IHT.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata muncii spania, #romani spania, #locuri munca spania, #restrictie piata muncii, #somaj , #stiri Impact