Producatorii romani de automobile se pregatesc pentru ''aderarea'' la EURO 5

Sambata, 12 August 2006, ora 07:37
995 citiri

Comisia Europeana a decis sa adopte noul Regulament pentru a asigura un standard unitar al pietei interne. Conform propunerii Comisiei, autoturismele noi, care urmeaza sa primeasca omologarea de tip, vor trebui sa respecte noile norme EURO 5 in termen de 18 luni de la data intrarii in vigoare a Regulamentului. Pentru autoturismele care au fost omologate, dar nu au fost inca vandute, termenul propus este de maxim 48 de luni. Autovehiculele care circula deja cu un standard de emisii inferior nu trebuie modificate pentru a respecta noile norme si nici nu vor avea restrictii la circulatie.Producatorii romani trebuie sa analizeze impactul introducerii, in anii urmatori, a sistemului de emisii EURO 5 pentru noile autovehicule. In septembrie, ei vor fi consultati de Ministerul Integrarii, de Ministerul Transporturilor si de celelalte institutii cu atributii in acest domeniu. Aceasta a fost principala concluzie a reuniunii de la sediul MIE, din data de 11 august 2006, privind proiectul de Regulament referitor la introducerea standardelor de emisii EURO 5. Scopul reuniunii a fost ca Romania sa isi formuleze o pozitie fata de propunerea de regulament formulata de Comisie, pe care sa o exprime, in calitate de observator la grupurile de lucru din Consiliul Uniunii Europene.

In cadrul reuniunii s-a aratat ca, desi aceste norme presupun costuri suplimentare, producatorii romani vor face tot posibilul pentru a se conforma, astfel incat sa se reduca poluarea. A fost apreciata propunerea din Regulament privind acordarea unor stimulente celor care respecta noile standarde inainte de termenul prevazut de lege (catre producatori sau catre consumatori, sub forma de scutiri de taxe catre cei care cumpara masini cu poluare redusa inainte de termenul obligatoriu prevazut de lege).

Principalul obiectiv,reducerea poluarii

In principal, obiectivele acestui regulament sunt reducerea cu pana la 80% a emisiilor de pulberi in suspensie pentru autovehiculele pe motorina si reducerea cu pana la 20% a emisiilor de oxizi de azot (NOx) pentru autovehiculele pe motorina (s-a propus ca valoarea limita minima pentru emisiile de NOx sa ajunga pana la 200 mg/km). Producatorii, dealerii si service-urile vor avea obligatia de a crea un sistem electronic cu informatii privind repararea si intretinerea vehiculelor. Se va renunta si la exceptia acordata masinilor grele (clasa M1, mai mari de 2500 Kg) care permitea ca acestea sa fie incadrate in clasa vehiculelor comerciale usoare. Alte masuri constau in reducerea intr-o masura mai mare a emisiilor de oxizi de azot (NOx) (pana la 25%, cu o valoare limita de 60 mg/km) si hidrocarburi (HC) (pana la 75%, cu o valoare limita de 75 mg/km) pentru autovehiculele pe benzina, precum si cresterea cerintelor de durabilitate pentru dispozitivele de control a poluarii de la 80 000 Km la 160 000 Km.

Regulamentul va intra in vigoare din 2009

Comisia Europeana a decis sa adopte noul Regulament pentru a asigura un standard unitar al pietei interne. Unele state membre si-au anuntat deja intentia de a introduce unele norme superioare standardului EURO 4, aflat in vigoare de la 1 ianuarie 2005. Conform propunerii Comisiei, autoturismele noi, care urmeaza sa primeasca omologarea de tip, vor trebui sa respecte noile norme EURO 5 in termen de 18 luni de la data intrarii in vigoare a Regulamentului. Pentru autoturismele care au fost deja omologate, dar nu au fost inca vandute, termenul propus este de maxim 48 de luni. Se estimeaza ca Regulamentul ar putea fi adoptat pana la sfarsitul acestui an si va intra in vigoare la jumatatea anului 2009. Aceasta nu inseamna insa ca autovehiculele care circula deja cu un standard de emisii inferior trebuie modificate pentru a respecta noile norme sau ca circulatia acestora va fi restrictionata.

In prezent, propunerea de Regulament, redactata de Comisie, a fost transmisa Consiliului Uniunii Europene si Parlamentului European. Statele membre UE si Parlamentul European vor decide, in cadrul procedurii de co-decizie, forma finala a acestui act legislativ, inclusiv termenele de aplicare a noilor standarde. Regulamentul este un act legislativ comunitar obligatoriu care se aplica direct de catre statele membre UE fara a fi necesara transpunerea acestuia in legislatia nationala.

Cosmin Zaharia

Cronica Romana