Prodi: Cifra de 500.000 de imigranti romani este o exagerare

Miercuri, 07 Noiembrie 2007, ora 10:10
1315 citiri
Prodi: Cifra de 500.000 de imigranti romani este o exagerare

Premierul italian Romano Prodi a afirmat, pentru Financial Times, ca desi Europa a subestimat cu mult proportia afluxului de imigranti din Romania dupa aderarea la UE, estimarea conform careia 500.000 de romani lucreaza in Italia este exagerata.

Un raport al organizatiilor catolice de caritate Caritas si Migrantes estima ca in Italia sunt aproape 3,7 milioane de cetateni straini, reprezentand 6,2% din totalul populatiei, iar romanii constituie cel mai mare grup, cu o comunitate estimata la 556.000 de persoane, precizeaza Financial Times.

Intrebat cati cetateni romani au venit anul acesta in Italia, premierul Prodi a spus ca "nimeni nu stie".

Premierul a fost intrebat daca stie cati muncitori roman muncesc in Italia legal si cati locuiesc ilegal. Financial Times precizeaza ca la aceasta intrebare Prodi a fost ajutat de consilierii sai, care i-au spus ca la 31 decembrie 2006 erau 342.000 de rezidenti romani si au fost emise 278.582 de permise de sedere. La insistentele ziaristului de la Financial Times, care a remarcat ca aceste statistici sunt de aproape un an si a cerut estimarile pentru ultimele noua sau zece luni, amintind ca ministrul de interne Giuliano Amato vorbea de 500.000 de romani care ar fi venit in Italia intr-un an, Prodi a raspuns: "Nu. Nimeni nu stie. Cred ca o jumatate de milion este o exagerare".

Consilierul, precizeaza FT, i-a sugerat ca ar putea fi vorba despre numarul total de romani din Peninsula.

"Problema este ca, numeric, imigratia a fost peste asteptari. Nimeni nu se astepta la un aflux de imigranti din Romania. Este un fenomen care trebuie studiat profund. Un fenomen care este insotit, de asemenea, de un aflux de cetateni din Moldova si Ucraina in Romania", a remarcat Prodi.

Seful Consiliului italian de Ministri apara, in interviul acordat cotidianului britanic, principiul libertatii de miscare a cetatenilor europeni si recunoaste ca Italia avea nevoie disperata de mana de lucru din strainatate. Dar, pe de alta parte, el spune ca directiva europeana care reglementeaza libera circulatie a cetatenilor comunitari - elaborata cand Prodi insusi era presedinte al Comisiei Europene - este inadecvata.

"Ceea ce ce solicit Uniunii Europene este de a avea reguli comune pentru ca repatrierea sa fie mai eficienta si sa fie mai cooperanta in ceea ce priveste toate efectele colaterale ale acestor afluxuri (de imigranti - n.r.)", a declarat Prodi. "Directiva 38 din 2004 nu ofera suficienti stimuli pentru cooperare. Nu este, in sine, suficienta pentru scara acestui fenomen. Avem nevoie de cooperare activa. Sunt convins ca acest fenomen al imigratiei nu este temporar. Demografia o arata foarte clar. in jurul Bologniei am vazut deunazi opt sau noua santiere de constructie si nu am vazut niciun italian. Nici macar unul. La fel, soferii de camioane sunt straini, nu numai romani, majoritatea sunt din Maroc sau Albania", a aratat premierul italian.

Prodi spune ca Italia avea nevoie de imigratie, ca mana de lucru, dar psihologic si social, viteza si impactul afluxului migator sunt "incredibile".

"Ma credeti ca aveam sase ani cand am vazut primul strain? (...) Nimeni nu vazuse un muncitor strain in Italia. (...) Pana la Universitate nu avusesem vreun coleg de scoala care sa nu fie italian", a spus Prodi, reamintind ca in urma cu o generatie Italia era o tara de emigratie, nu de imigratie. "in termeni psihologici, este o schimbare imensa. Ganditi-va la scoli...Dintr-odata avem unele scoli in nordul Italiei unde o treime dintre elevi nu sunt italieni", a adaugat premierul, atragand atentia ca in zece ani s-ar putea sa fie si o criza de profesori.

Sustinator ferm al extinderii UE atunci cand a fost presedinte al Comisiei (1999-2004), Prodi sustine in continuare ca largirea blocului european a avut efecte pozitive intr-o masura mai mare decat se astepta. "Am spus de atatea ori ca extinderea este singura modalitate de a exporta democratie", argumenteaza el.

"Nu cred ca extinderea a fost o greseala, pentru ca era opinia impartasita de toate statele UE. in mod clar, nu a fost o decizie pe termen scurt, ci una istorica si toata lumea stia ce dificil este procesul si cred ca acest proces a fost intr-o masura mai mare pozitiv, privit in ansamblu, decat s-a putut gandi oricine, in termeni de schimbare a institutiilor noilor tari si mai ales in termeni de democratie. Cred ca rezultatele pe care le-am avut prin extindere sunt unice in lume", a declarat Prodi.

Intrebat daca decizia unor tari precum Marea Britanie sau Franta de a impune cote pentru muncitorii romani a ingreunat sarcina Italiei de a administra fluxul de imigranti din Romania, Prodi a raspuns: "Poate".

"Dar imigratia romanilor, orientata in special catre tari 'inrudite', precum Spania si Italia, este dictata si de asemanarile lingvistice si de necesitatea noastra de a avea mai multi imigranti", a adaugat seful guvernului de la Roma, precizand ca legaturile de afaceri dintre Romania si Italia s-au dezvoltat imediat dupa caderea Cortinei de Fier si nu sunt exclusiv rezultatul aderarii Romaniei.

Media a uitat sa mentioneze ca guvernul stabilise niste cote pentru muncitorii imigranti, care in acest an se ridica la un total de 278.000 de oameni, majoritatea in industrie, constructie si ingrijire la domiciliu, a spus Prodi, adaugand ca angajatorii au cerut si mai multi muncitori straini si vroiau sa fie emise mai mult de 300.000 de permise de munca. Prodi a subliniat legaturile economice stranse care se dezvolta intre Italia si Romania, unde mai mult de 22.000 de companii italiene isi desfasoara activitatea, oferind locuri de munca pentru 600.000 de romani.

Prodi a mai declarat ca nu se teme ca problema imigratiei va ajuta opozitia sa aiba argumente la urmatoarele alegeri. "Nu, pentru ca nu eu sunt responsabil pentru asta. Italia si-a deschis granitele pentru romani cand eu nu eram in guvern. Eram presedinte al Comisiei Europene, dar nu eram in guvern si desigur, acum, toata lumea incearca sa scape de responsabilitate, dar timpul va lucra in favoarea unei judecati serioase", crede premierul italian.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.