Prima Casa: leul, cea mai buna moneda pentru credite

Luni, 22 Martie 2010, ora 23:41
4137 citiri
Prima Casa: leul, cea mai buna moneda pentru credite

"Cea mai buna moneda (nr. pentru Prima Casa) ar fi leul, pentru ca trebuie sa tinem cont de faptul ca ne imprumutam in Romania, obtinem venituri in lei si, in mod normal, ar trebui sa fie o moneda pe care sa ne bazam si in care sa ne calculam ratele", a declarat Cristian Clenciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.

Presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor a declarat recent ca primele cazuri de defaulturi la Prima Casa vor aparea in urmatoarele saptamani.

Sunt foate putine aceste cazuri si probabil ca numarul lor va ramane destul de scazut.

Nu cred ca pe acest gen de achizitii vom inregistra defaulturi de amploare, care sa fie relevante pentru esecul sau succesul programului.

Dezvoltatorii imobiliari nu au avut un an prea bun. Autoritatile locale le cer acestora impozitul pe cladiri. Cat de mare este riscul de faliment pestru acestia tinand cont si ca multi au luat bani de la banca?

Problema majora pe care o traversam, ca tara, este cea a economiei. Nu putem vorbi despre o piata imobiliara sanatoasa, atat timp cat avem o economie care nu functioneaza, care nu reuseste sa aduca in prim plan venitul salariatilor si care, in loc sa produca bunuri si materiale, produce multi someri.

Nu cred ca “vina” apartine pietei imobiliare ci este legata de esecul elementelor de guvernare a economiei romanesti.

Este mult mai important cuvantul pe care si-l spun slabele rezultate din economia romaneasca decat faptul ca un dezvoltator nu reuseste in acest moment sa vanda un proiect.

Ce moneda este mai convenabila pentru Prima Casa?

Cea mai buna moneda ar fi leul, pentru ca trebuie sa tinem cont de faptul ca ne imprumutam in Romania, obtinem venituri in lei si, in mod normal, ar trebui sa fie o moneda pe care sa ne bazam si in care sa ne calculam ratele.

Ce efecte va avea Prima Casa 2 in economia reala tinand cont de faptul ca mare parte din fonduri vor merge catre locuintele ANL?

In primul rand, daca ar fi sa luam in calcul ca toate locuintele ANL s-ar vinde prin programul Prima Casa 2, ar insemna ca programul Prima Casa nu beneficiaza de o finantare de 700 de milioane de euro, ci de numai 300.

In alta ordine de idei, eu nu cred ca detinatorii de locuinte ANL vor reusi sa faca aceste achizitii prin programul Prima Casa pentru ca, in general, aceste locuinte sunt pentru familii cu probleme sociale, care nu se pot califica din punctul de vedere al bancilor, pentru a obtine credite.

Daca vorbim despre efectul pe care il va avea acest program in economia reala, el va fi de mic impact, tinand cont de faptul ca Guvernul a ales ca solutie fortarea unor noi constructii, incepand cu 2010.

Mi se parea mai important sa deblocam stocul de locuinte noi deja existent pe piata, pentru ca dezvoltatori noi nu au unde sa apara iar cei care au deja proiecte ridicate, este greu de presupus ca vor incepe proiecte noi.

Atata timp cat avem un stoc de locuinte pe piata, este greu de crezut ca cineva se va mai incumeta sa ceara finantare si sa construiasca alte locuinte, care sa ingroase stocul locuintelor nevandute.

Exista plafonul de 75.000 euro pentru locuinte ce se vor construi dar prin asocierea a minimum 7 persoane fizice, care trebuie sa detina un teren si o autorizatie de constructie. Credeti ca va avea succes aceasta componenta a programului?

Nu cred ca raspunde necesitatii romanilor si cred ca este foarte greu sa gasim o formula de asociere care sa adune la un loc un minimum de 7 persoane care sa detina terenul si care sa reuseasca sa parcurga o etapa de constructie a unui imobil care sa-i satisfaca pe toti.

Nu cred ca era cea mai buna solutie pentru relansarea sectorului constructiilor in Romania.

Multi dezvoltatori si-au cumparat teren intr-o perioada in care pretul terenurilor era dublu fata de cel de acum si au construit cu acele preturi.  Ce vor face acestia cu apartamentele foarte scumpe?

Personal, cred ca solutia este asumarea unor pierderi si demararea unor proiecte noi, pe alte costuri. Nu cred ca solutia este sa stai cu un proiect cativa ani.

In afara de faptul ca orice proiect care nu are desfacere in piata produce costuri, el se uzeaza si moral.

Orice proiect care nu a reusit sa fie vandut intr-o perioada de bun simt, ajunge sa nasca semne de intrebare, suspiciuni.

Se vor mai ieftini preturile la apartamentele vechi in 2010?

Cred ca vom mai inregistra o usoara scadere la apartamentele vechi.

E o decizie buna sa cumperi un apartament de 30-40 de ani cu un credit pe o perioada de 30 de ani?

In general, aceste apartamente ar trebui sa fie partea de jos a pietei imobiliare, accesibila pentru familiile tinere.

Exista o ciclicitate a imobilelor pe care un om si le achizitioneaza pe parcursul vietii. Toti avem tendinta de a trece de la suprafete mici la suprafete generoase, de la un confort scazut, la unul acceptabil si ar trebui ca acest stoc de locuinte vechi sa circule pe preturi sustenabile.

In acelasi timp, un minim de pret pentru acest gen de apartamente este valoarea de inlocuire a respectivului imobil minus confortul de care nu beneficiaza.  Vorbim aici de izolatie termica, de instalatii sanitare sau electrice deteriorate.

#casa, #credite, #leu, #moneda, #prima, #program , #stiri Impact